„Curtea reține că serviciul furnizat de Star Taxi se adaugă unui serviciu de transport în regim de taxi deja existent și organizat. Pe de altă parte, prestatorul nu selecționează șoferii de taxi și nici nu stabilește și nu percepe prețul cursei și, în plus, nici nu exercită un control asupra calității autovehiculelor și a șoferilor lor sau asupra comportamentului acestora. Rezultă că acest serviciu nu poate fi considerat ca făcând parte integrantă dintr-un serviciu global al cărui element principal ar fi o prestație de transport”, se arată în Decizia Curții Europene de Justiție emisă zilele trecute, prin care Star Taxi își confirmă dreptul de a funcționa ca un serviciu independent, dedicat serviciilor de taxi și taximetriștilor autorizați din România.
Despre ce ar trebui să facă acum Star Taxi și cui ar trebui să ceară despăgubire pentru daunele economice și de imagine aduse unui astfel de concept, nu comentăm. Nu dorim nici să detaliem cui folosește o asemenea decizie și câtă șmecherie va să apară pe piața transporturilor și în taximetrie, datorită acestei Decizii a Curții de Justiție a Uniunii Europene, câștigate cu mult efort de către Star Taxi. Spunem numai că taximetriștii și taximetria au pierdut mult și vor mai pierde. Vor pierde mult timp, mulți bani, soluții, și probabil, poate chiar meseria. O meserie la care au râvnit mulți și care a însemnat la un moment dat, greutatea fiecăruia dintre noi, în aur.
Star Taxi a câștigat în Instanța Curții Europene de Justiție, deptul de a funcționa ca un serviciu independent perfect legal, dedicat taximetriștilor.
La momentul emiterii acestei Hotărâri a Consiliului Municipiului București, și Primarul General Nicușor Dan a contestat în instanță Hotărârea 626/2017 a CGMB de a interzice Star Taxi.
Bun cunoscător al taximetriei din București, actualul Primar General a fost o prezență activă în emiterea legislației locale prin care se dorea interzicerea aplicației Star Taxi, la momentul respectiv. Prin conferințele și declarațiile de presă, Nicușor Dan a sprijinit în multe situații taximetria și taximetriștii, prin demersuri instituționale sau acțiuni în instanță de anulare a acestor reglementări, printre care și această Hotărâre a CGMB 626/2017.
https://www.facebook.com/NicusorDan.ro/videos/285723662029855/
„În ceea ce privește legislația sub care funcționează Star Taxi, aplicația noastră nu face altceva decât să pună în legătură directă un client al transportului de persoane în regim de taxi cu un taximetrist atestat și autorizat, așa cum este definit de Legea Taximetriei. Star Taxi nu constituie activitate de dispecerat taxi și nu necesită autorizare specială reglementată de aceeași lege, drept urmare nu poate fi interzisă. Toți șoferii înscriși în aplicația Star Taxi sunt atestați și verificați de către autoritățile publice locale.
Prevederile pe care le-a adoptat Primăria Capitalei pe 19 decembrie 2017 nu au cum să vizeze un serviciu precum Star Taxi, care funcționează conform legii valabile la nivel național și care nu este echivalentul unei companii de taximetrie. Star Taxi este o aplicație de tip agregator, așadar nu poate fi obligată să aibă dispecerat, ca o companie tradițională de taximetrie. În plus, Star Taxi este un serviciu activ la nivel național, spre deosebire de firmele de taxi vizate, care activează doar la nivel local, ceea ce înseamnă că o reglementare locală nu poate anula o lege națională. În plus, interpretată ca fiind adresată către aplicații precum Star Taxi, intenția Primăriei ar fi total nejustificată, având în vedere că nu există absolut niciun prejudiciu în folosirea acestui tip de serviciu. Nimeni nu are de suferit – nici Primăria, nici șoferii, nici dispeceratul, nici transportatorul, nici clienții – din contră”, spuneau cei de la Star Taxi la momentul emiterii Hotărârii 626/2017 a Consiliului General al Primăriei Municipiului București.
„Prin hotărârea de astăzi, Curtea reține, că serviciul propus de Star Taxi App corespunde definiției „serviciului societății informaționale” din Directiva privind comerțul electronic, întrucât acest serviciu este furnizat în schimbul unei remunerații, la distanță, prin mijloace electronice și la solicitarea individuală a beneficiarului serviciului. În această privință, este indiferent dacă un astfel de serviciu este prestat cu titlu gratuit persoanei care dorește să efectueze sau efectuează o deplasare urbană, din moment ce ocazionează încheierea între prestatorul său și fiecare șofer de taxi autorizat a unui contract de prestare de servicii însoțit de plata de către acesta din urmă a unui abonament lunar.
Curtea reține că serviciul furnizat de Star Taxi se adaugă unui serviciu de transport în regim de taxi deja existent și organizat. Pe de altă parte, prestatorul nu selecționează șoferii de taxi și nici nu stabilește și nu percepe prețul cursei și, în plus, nici nu exercită un control asupra calității autovehiculelor și a șoferilor lor sau asupra comportamentului acestora. Rezultă că acest serviciu nu poate fi considerat ca făcând parte integrantă dintr-un serviciu global al cărui element principal ar fi o prestație de transport”.