Apropiatul protest împotriva majorării polițelor RCA și apelul organizațiilor patronale de a claxona sau a purta afișe pe geamurile laterale, pe lunetă sau parbriz te poate costa scump
Polițiștii rutieri îți pot aplica o sancțiune de aproape 1000 de lei minim dacă ai asemenea afișe în sau pe autoturism. În taximetrie, legea 38/2003 în special interzice afișarea de înscrisuri pe caroserie sau pe geamurile taxiurilor, altele decât cele agreate și reglementate.
Un amplu material despre sancțiunile pe care polițiștii rutieri le pot aplica șoferilor am găsit aici.
Codul Rutier prevede o serie de sancțiuni pe care polițiștii, în exercitarea atribuțiilor de serviciu le pot aplica conducătorilor auto atunci când sunt surprinși în trafic
Conducerea unui autovehicul în mod nejustificat cu o viteză cu cel puțin 10 km/h sub limita minimă obligatorie stabilită pe tronsonul de drum respectiv se pedepsește cu o amendă de 210 sau de 315 lei.
Lăsarea liberă în timpul conducerii a volanului autoturismului este pedepsită cu amendă din clasa I de sancțiuni cuprinsă între 210 și 315 lei.
Pornirea de pe loc a autovehiculului cu ușile deschise, circulația cu ușile deschise ori deschiderea acestora în timpul mersului, chiar și atunci când acesta este oprit sau staționat, fără asigurarea că nu se pune în pericol siguranța deplasării celorlalți participanți la trafic constituie contravenție și se pedepsește cu amenzi cuprinse între 630 si 840 de lei.
Săvârșirea de către conducătorii de vehicule sau pasagerii acestora de gesturi obscene, proferarea de injurii, adresarea de expresii jignitoare sau vulgare participanților la trafic constituie contravenție și se pedepsește cu amendă din clasa a IV de sancțiuni, respectiv cu o sumă cuprinsă între 945 și 2100 de lei.
Pătrunderea pe drumurile publice modernizate cu un vehicul care are pe roți sau pe caroserie noroi ce se depune pe partea carosabilă se pedepsește cu amendă cuprinsă între 945 și 2100 de lei.
Afișele, reclamele publicitare, înscrisuri sau accesorii aplicate pe parbriz, lunetă sau geamurile laterale care restrâng sau estompează vizibilitatea sub limita legal admisă ori împiedică sau diminuează eficacitatea dispozitivelor de iluminare și semnalizare luminoasă ori citirea numărului de înmatriculare constituie contravenție și se pedepsește cu amendă din clasa a IV de sancțiuni, respectiv cu o sumă cuprinsă între 945 și 2100 de lei.
În momentul de față există mai multe fapte pentru care șoferii pot primi foarte ușor amenzi contravenționale atunci când conduc autoturisme pe drumurile publice fără să țină seama de toate obligațiile pe care le au.
1. Uiti că trebuie să semnalizezi
În trafic, orice fel de schimbare a direcției de mers trebuie semnalizată. Atât pentru a nu încurca circulația celorlalți, cât și pentru a evita accidentele. În caz contrar, autoritățile pot să aplice două sau trei-puncte amendă.
2. Nu pui „lămâia” pe parbriz si pe lunetă
Proaspeții șoferi, adică cei care au mai puțin de un an vechime de la obținerea permisului auto, sunt obligați să țină la vedere un semn distinctiv — pe parbriz (dreapta jos) și pe lunetă (stânga jos). Acesta este un disc galben care are în centru semnul exclamării și mai este cunoscut în popor drept „lămâie”. Cei care nu-l folosesc pot primi, de asemenea, două sau trei puncte-amendă.
3. „Forțezi” culoarea galbenă a semaforului
Atunci când la semafor se aprinde culoarea galbenă, șoferii sunt nevoiți să oprească. Singura excepție admisă de lege în acest caz este atunci când vehiculul este atât de aproape de semafor încât o oprire în condiții de siguranță nu mai este posibilă. „Forțarea” culorii galbene poate fi sancționată cu două sau trei puncte-amendă.
4. Nu cureți plăcuțele cu numărul de înmatriculare
O alta faptă ce poate fi sancționată cu două/trei puncte-amenda este conducerea unei mașini cu plăcuțele numărului de înmatriculare murdare. Desigur, asta în măsura în care mizeria împiedică identificarea numărului de înmatriculare. Aceeași regulă se aplică și dacă plăcutele sunt deteriorate sau acoperite cu gheață ori zăpadă.
5. Vorbești la telefon când ești la volan
Dacă vorbesti la telefon în timp ce conduci și nu folosești dispozitive de tip „mâini libere” („hands free”), polițiștii te pot sancționa cu două/trei puncte-amendă, dar și cu două puncte de penalizare.
6. Ignori centura de siguranță
Centura de siguranta poate salva viața șoferului într-un accident grav, astfel că purtarea ei nu este un simplu moft al autorităților. Nerespectarea acestei obligații poate fi sancționată de asemenea, cu două/trei puncte-amendă și două puncte de penalizare. În taximetrie, șoferul nu poartă centura de siguranță doar atunci când este ocupat, în restul timpului purtarea centurii de siguranță este obligatorie.
7. Asculți muzica prea tare
Folosirea instalației de sonorizare a mașinii la un nivel de zgomot care afectează atât deplasarea în siguranță a șoferului, cât și a celorlalți participanți la trafic este o altă faptă care permite autorităților să dea amenzi (patru sau cinci puncte-amenda). Sancțiunea este aplicabilă și pentru orice fel de activitate a șoferului ce îi distrage atenția de la condus.
8. N-ai trusa medicală, triunghiuri reflectorizante și stingător
Pentru a putea conduce un autovehicul pe drumurile publice, legislația rutieră impune dotarea acestuia cu o trusă medicală de prim ajutor, două triunghiuri reflectorizante și un stingător de incendiu. Și toate trebuie să fie omologate. În caz contrar, sancțiunea este tot de patru/cinci puncte-amendă.
9. Stai prea aproape de mașina din față
Pentru a evita coliziunile, șoferii sunt obligați să păstreze o distanță corespunzătoare față de mașina din față. Nepăstrarea acesteia — dacă din această cauză se produce un accident cu pagube materiale – este echivalentă cu patru/cinci puncte-amendă și trei puncte de penalizare.
10. Intri în intersecție, deși circulația e blocată
Dacă circulația este blocată în intersecție, șoferii nu trebuie să pătrundă în ea, indiferent dacă la semafor este aprinsă culoarea verde. Cei care intră în mod voit într-o intersecție blocată riscă să fie sancționați tot cu patru/cinci puncte-amendă și trei puncte de penalizare.
11. Nu ai răbdare să stai în coloană la semafor
În afară de patru/cinci puncte-amendă, depășirea coloanelor de vehicule oprite la culoarea roșie a semaforului sau la trecerile la nivel cu calea ferata poate aduce șoferului suspendarea permisului pentru o perioadă de 30 de zile. Regula e valabilă și pentru cei care folosesc șinele de tramvai ca să ajungă mai în față. Până la eliberarea sau prelungirea contractelor de gestiune delegată, în taximetrie nu există excepții de la această regulă.
12. Nu acorzi prioritate la trecerile de pietoni
Șoferii care ignoră pietonii angajați în traversarea regulamentară a drumului public (prin locurile special amenajate și semnalizate) riscă să capete, de asemenea, patru/cinci puncte-amendă și o suspendare a dreptului de a conduce pentru 30 de zile.
13. Uiti să-ți schimbi permisul
Persoanele care se urcă la volan deși au permisul auto expirat nu sunt nici ele scutite de sancțiuni. În acest caz, autoritățile pot să dea între șase și opt puncte-amendă.
14. Faci îmbunătățiri nepermise de lege
O alta faptă care poate aduce între șase și opt puncte-amendă este montarea la autovehicul a luminilor de altă culoare sau intensitate, a altor lumini ori dispozitive de avertizare sonoră sau accesorii ori modificări neomologate. Sancțiunea poate fi aplicata si celor care își schimba luminile în bordul autoturismelor sau montează becuri colorate în plafoniere, etc
15. Intri pe un drum cu acces temporar interzis
Pe lângă cele între șase și opt puncte-amendă, nerespectarea unei interdicții temporare de circulație pe un anumit segment de drum public poate aduce șoferului și suspendarea permisului pentru o perioada de 60 de zile.
16. Arunci obiecte pe drum
Conducătorii de autovehicule nu au voie să arunce, să lase sau să abandoneze pe drumurile publice obiecte, materiale, substanțe sau vehicule, după caz. O astfel de faptă este echivalentă cu o sancțiune usturătoare cuprinsă între nouă și 20 de puncte-amendă.
17. Treci peste linia continuă la schimbarea direcției de mers
Polițiștii sunt îndreptățiți să penalizeze și schimbarea direcției de mers la stânga, atunci când în acest fel este încălcata linia continuă ce separă sensurile de circulație. Sancțiunea aplicabilă este cuprinsă între nouă și 20 de puncte-amendă, la care se adaugă șase puncte de penalizare.
18. Claxonezi nejustificat, cu excepția cazului în care folosești acest semnal pentru evitarea unui pericol imediat, dar nu mai aproape de o distanță de cel puțin 25 m față de cei cărora li se adresează, pe o durată de timp care să asigure perceperea semnalului și fără să îi determine pe aceștia la manevre ce pot pune în pericol siguranța circulației. Sunt exceptați de la această restricție conducătorii auto care conduc autovehicule cu regim de circulație prioritară și când se deplasează în acțiuni de intervenții sau în misiuni care au caracter de urgență.
În încheiere, transmitem un mesaj al unui polițist rutier adresat tuturor colegilor care au asemenea afișe pe taxiurile pe care lucrează: munciți prea mult ca să riscați 1000 de lei pentru patronii voștri.
Și nu…polițistul nu este Marian Godină.
Sursa: aici
Distribuie articolul prin: