COTAR: NU NE SPERIE O ACTIUNE IN INSTANTA

Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR) transmite firmei Clever, care a anunțat că o va acționa în judecată, că așteaptă în fața instanței argumentele.

Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR) a reluat protestele pentru a le cere autorităților din România să respecte legea. Transportatorii autorizați au ieșit din nou în stradă, în 18 iunie, în Piața Constituției, împotriva proiectului de lege pentru așa-zisul „ridesharing”, de fapt, o formă mascată de a face concurență neloială taximetriștilor, cu nerespectarea mai multor legi în vigoare”, potrivit COTAR. În replică, firma Clever, care aparține unui magnat al automobilismului mondial, a anunțat că va da în judecată confederația.

„Clienții firmelor de taxi din București și taximetriștii au fost asaltați, în ultimele șase luni, de Clever go, o variantă de așa-zis „ridesharing” a aplicației care inițial funcționa doar ca un agregator pentru comenzi. Deși se poate demonstra că practica lor este în afara cadrului legal – și era chiar înainte de modificarea Legii taximetriei, chiar Clever va da în judecată COTAR, nu invers! Concurența neloială, în cazul acesta, este evidentă, așa cum evident este și faptul că nu a fost sancționată, ci încurajată și chiar susținută de Consiliul Concurenței, de autorități și de foarte mulți politicieni”.

„Nu ne sperie o acțiune în instanță și nici știrile false plătite de Clever, iar cei care au inițiat în instanță acțiuni împotriva COTAR ar fi trebuit să verifice faptul că fondatorii COTAR sunt trei federații de transport și o asociație, după care au aderat la COTAR mai multe asociații patronale din Transporturi și activități conexe. Nu avem niciun fel de temere. Avem încredere în actul de justiție. Avem reprezentativitatea cerută de Legea Dialogului Social, reconfirmată din 4 în 4 ani (conform Legii 62/2011). Ne dă în judecată și o federație care nici până în prezent nu a putut demonstra in fața legii că indeplinește condițiile legale pentru a obține, din 2011, reprezentativitatea cerută de Legea 62/2011, dar cere în instanță să se constate că nu avem nici noi această reprezentativitate. Nu putem spune decât că este hilar”, precizează Vasile Ștefănescu, președintele COTAR.

„Referitor la Clever, cred că noi trebuie să-i dăm în judecată, în urma dezvăluirilor din presă apărute în aceste zile. Jurnaliștii de la Europa FM și de la ziarul Libertatea au explicat cum și-au dat seama că au fost induși în eroare de o campanie de publicitate plătită de Clever, pentru a-i defăima pe taximetriști, iar mass-media a preluat-o ca pe o știre reală. Este posibil ca acțiunea lor să fie o altă latură a campaniei de PR, dacă nu cumva i-a păcălit vreo firmă de avocatură, pentru că nu se justifică o astfel de acțiune, din punct de vedere juridic”, explică Vasile Ștefănescu.

„Le reamintim guvernanților și parlamentarilor că firmele care pretind că „revoluționează” transportul de persoane încalcă, de fapt, legile statului român, iar o lege care să reglementeze diferit aceeași activitate de transport în regim de taxi înseamnă discriminarea gravă a celor care respectă legile și plătesc toate taxele și impozitele în România, contribuind la bugetul statului cu circa 7% din PIB. Noul proiect de lege pentru firmele care pretind că fac „ridesharing” în România vor face în continuare profit de 25% nefiscalizat, bani care vor intra în conturi din afara țării, iar TVA-ul plătit pentru aceste sume încasate va fi de numai 7%, cu toate că transportul se exercită pe teritoriul României”, avertizează liderul COTAR.

Sursa aici