AMANAREA AUTORIZARII RIDESHARING, BOMBA SOCIALA

Un proiect de lege care tocmai a primit aviz favorabil de la comisiile de specialitate din Senat este pe cale să arunce din nou în aer piața serviciilor de transport în regim de taxi și de închiriere.

Proiectul prelungește termenul de autorizare al activităților de transport alternativ, modifică forma de autorizare a autovehiculelor care pot avea acces pe platformele de ridesharing (Uber, Bolt, CleverGo, Bla-Bla Car sau Yango), și ar legifera funcționarea acestor platforme și prin înființarea de sucursale/filiale, ceea ce ar permite – spun taximetriștii, ca aceste platforme să nu plătească taxe și impozite în România.

Capcană legislativă sau fentă economică

Deși proiectul face referire expresă la faptul că toți operatorii de transport care activează pe aceste platforme vor trebui să își plătească impozitele, înființarea de sucursale sau filiale pentru platformele de ridesharing ar permite acestora să plimbe banii în continuare prin conturi din afara României, fentând astfel impozitarea de către statul român, o sucursală/filială nesupunându-se fiscal acelorași reguli comerciale și taxare fiscală  echivalente unei reprezentanțe înființate legal.

Proiectul, și cu minivan, microbuze sau autocare. Miza, uriașă

O altă virgulă pe care parlamentarii au modificat-o, este eliminarea restricției de a se permite accesul pe aceste platforme de intermediere a autovehiculelor cu până la 5 (cinci) locuri, ceea ce ar permite și accesul microbuzelor sau a autocarelor la autorizarea în regim de transport alternativ.

Amendamentul, aprobat de majoritatea senatorilor din cele două comisii, ar canibaliza transporturile pe traseele interjudețene și naționale, acolo unde piața este reglementată cu trasee prin curse regulate, licențiate și autorizate de către Autoritatea Rutieră Română sau de către autoritățile publice locale.

Termenul pentru definitivarea documentelor de autorizare, prelungit

Patru ani și patru luni. Și încă patru luni, reclamă Cotar într-un comunicat de presă, în care denunță modul în care “persoane interesate atât din Parlament cât și din Guvern se străduiesc să excludă transportatorii autorizați”.

„Transportatorii autorizați din România vor să li se explice cum de este posibil ca, după 4 ani în care s-a tolerat încălcarea legislației în vigoare de către firmele de ridesharing, li s-a fabricat apoi o lege specială celor care până acum au practicat pirateria, li s-a stabilit și o perioadă de 4 luni pentru a se putea supune noii legi, iar acum li se mai prelungește cu încă 4 luni perioada, doar pentru a nu se constata că aceștia încalcă în continuare legea”.

„Șoferilor de la firmele Uber, Bolt, Yango sau Clever Go li s-a acordat un prim termen pentru obținerea autorizației de transport alternativ, până la 1 noiembrie 2019, dar deja s-a prelungit perioada până la 1 februarie 2020 – timp în care toți sunt liberi să circule FĂRĂ AUTORIZAȚIE! Deja s-a trecut la nivelul următor, către intruziunea pe piața autocarelor și a microbuzelor, după ce OUG a fost modificată în Senat astfel încât se poate face ridesharing și cu autovehiculele care au mai mult de cinci locuri”.

O altă modificare a legii prevede ca șoferii să poată lucra cu oricâte aplicații doresc

„Este o bătaie de joc la adresa transportatorilor autorizați. Se vede clar că cei pentru care s-a fabricat o lege specială, în luna iunie, tot nu vor să intre în legalitate, iar acea ordonanță de urgență a fost dată degeaba. Au profitat și vedem că profită în continuare de anumiți politicieni, care par a lucra în interesul acestor multinaționale ce fac ridesharing în România, pentru eludarea bugetului consolidat al statului. Până când mai putem sta și privi cum se distruge transportul autorizat de persoane cu capital privat din România, în favoarea acestor multinaționale, iar politicienii își urmăresc doar interesul propriu? Deja este clar pentru noi, după ce s-a introdus în lege și transportul alternativ pentru mașini cu 7-8 locuri, că se încearcă distrugerea transportatorilor din România în favoarea unor firme aduse în țară! Probabil că acest guvern nu are nevoie de firme plătitoare de taxe și impozite, din moment ce persoane interesate atât din Parlament, cât și din Guvern se străduiesc să excludă transportatorii autorizați care plătesc taxe și impozite în România, pentru a le face loc și legi speciale unora care nu vor mai plăti”, spune Vasile Ștefănescu, președinte COTAR, în același comunicat aici.

Este exclus ca termenul de 1 Noiembrie să fie modificat

„Chiar dacă ar exista o asemenea intenție de prelungire, această modificare ar dura prea mult ca să devină lege”, spun platformele, care comunică operatorilor și șoferilor de transport alternativ să urgenteze procedurile de autorizare și să le definitiveze până la 1 noiembrie.

„Dorim să te informăm asupra amendamentului adoptat de Senatul României cu privire la prelungirea termenului de tranziție până la data de 1 februarie 2020”.

„Este adevărat acest lucru, însă procesul legislativ vizavi de amendamente este la început. Senatul este primul pas și are rol consultativ. Amendamentele pot fi complet schimbate în Camera Deputaților, cameră decizională. Chiar dacă amendamentul ar rămâne, tot procesul legislativ, inclusiv publicarea în Monitorul Oficial, nu va putea fi finalizat până la data de 1 Noiembrie din lipsă de timp. Numai publicarea in Monitorul Oficial durează 30 de zile. Este exclus ca termenul de 1 Noiembrie să fie modificat”, își atenționează platformele șoferii și operatorii de transport alternativ.

Și Autoritatea Rutieră Română cere operatorilor să se autorizeze

Pe de altă parte, Autoritatea Rutieră spune că transportatorii trebuie „să procedeze la depunerea documentației și a dovezii de plată a tarifului aferent în vederea autorizarii, pentru a se evita un aflux de cereri în vederea eliberării autorizațiilor pentru transportul alternativ și a copiilor conforme aferente”

„Având în vedere perioada de tranziție până la data de 01 noiembrie 2019 prevăzută la art.37 din O.U.G. nr.49/2019, în vederea evitării unui aflux de cereri pentru eliberarea autorizațiilor pentru transportul alternativ și a copiilor conforme aferente în ultimele zile ale lunii octombrie 2019 ceea ce poate duce la situații neplăcute având în vedere termenul mai sus menționat, vă rugăm să procedați la depunerea cererilor, documentației aferente și a dovezii de plată a tarifului aferent la agențiile teritoriale ale Autorității Rutiere Române – ARR în vederea eliberării autorizațiilor pentru transportul alternativ și a copiilor conforme aferente de către agențiile teritoriale”, se arată într-un comunicat postat vineri pe site-ul instituției.

Taximetriștii, după fentă. Vor în stradă și amenință cu proteste masive 

Într-o postare „strigată cu caps lock” pe Facebook, șoferii de taxi lansează un apel către autorități și către toți colegii din România. Spun că vor ieși în stradă, că vor fi blocate toate intersecțiile și că toate dispeceratele vor fi închise.

„Dacă nu reușim să luăm aprobare pentru miting, dacă pe diferite căi ni se va spune că se va rezolva, dacă se încearcă a câta oară să ne ducă cu preșul, toate taxiurile din țară vor fi prezente în intersecțiile mari, în zonele fierbinți cu trafic intens pentru a bloca activitățile”, spun aceștia.

APEL CATRE AUTORITĂȚI ȘI CĂTRE TOȚI COLEGII DIN ROMÂNIA !!!!!!!!

„Răbdarea noastră a luat sfârșit. Ați avut timp mai bine de patru ani, suficient să intrați în legalitate. Vă anunțăm oficial că, dacă se încearcă diferite presiuni, mutarea termenului de intrare în legalitate la 1 Noiembrie a serviciilor de ridesharing, toate taxiurile din țară vor declanșa mitinguri de protest, toate dispeceratele vor fi închise, aeroporturile, gările, piețele și toate intersecțiile vor fi blocate, va fi haos! Nu vă jucați cu viața a 700 de mii de persoane care trăiesc din taximetrie! Cine încearcă o amânare, va fi răspunzător pentru ceea ce se va întâmpla. Destul ați lucrat fără a plăti un leu impozite și destul ați fentat legea! Ajunge câtă șpagă ați luat! Ați urlat că vreți legalitate și că nu vă e frică de intrarea în normalitate! Acum aveți momentul să lucrați în cadrul unei legi, dar ce să vezi… nici asta nu e bună! Timp de trei luni v-am tolerat încă o dată pentru a avea timp să vă faceți acte, să vă luați aparate fiscale, să contribuiți la fondul de pensii și la cel de asigurări de sănătate. Nu vreți, gata. La 01 Noiembrie spunem stop! Ajunge câte sute de milioane de euro ați trimis afară în paradisuri fiscale! Dacă vreți haos, haos o să fie! Dacă nu reușim să luăm aprobare pentru miting, dacă pe diferite căi ni se va spune că se va rezolva, dacă se încearcă a câta oară să ne ducă cu preșul, toate taxiurile din țară vor fi prezente în intersecțiile mari, în zonele fierbinți cu trafic intens, pentru a bloca activitățile. Așa nu se mai poate. Taximetriștii sunt uniți!”, se mai scrie în postare. 

Taximetristii, pe căprării

Pe grupurile de whatsapp sau în comentariile de pe Facebook, părerile taximetriștilor sunt împărțite: unii susțin, alții acuză că este încă o fentă a patronatelor care au mașini și pe platformele de ridesharing.

„Prezent, abia aștept. Sper să vină toți colegii din țară. Să le arătăm că suntem uniți. Colegii… pierdem o zi, două. Nu murim…. Dar dacă nu suntem prezenți nici acum, se duce de râpă taximetria. Hai să nu îi mai lăsăm pe alții să ia mită pe spatele nostru. Eu țin să cred că acum vom fi uniți și vom bloca tot Bucureștiul, cu sau fără autorizații. Nu avem nevoie de autorizații pentru a ne putea întreține familia și ceea ce facem toți, facem cu plăcere și iubim această meserie. Haideți să nu le mai dăm voie să își bată joc de noi. Și-au bătut joc patru ani. Eu unul m-am săturat și voi fi la protest!”, spune un taximetrist.

„Felicitări pentru ceea ce vreți să faceți, dar sunt curios câți o să iasă în stradă. Românul a fost, este și va fi curvă până la moarte. Păcat că o meserie totuși frumoasă, este luată în râdere de mulți dintre colegi. Cu speranța că veți reuși ceva, vă doresc o zi bună și spor la bănuți”

„Păi să spuneți asta lui Ștefănescu! Asta trebuia făcut până să se legalizeze, dar interesele de grup primează. Hai să o văd și p-asta! A mai promis el Cotar că face și că drege și mitingurile s-au încheiat în trei ore, prostind taximetriștii cu vrăjeli. Mafia taximetriei face jocul ridesharing!”, spun aceștia.

„Patronii au stat cu mâinile în sân, au cerut plan în ziua mitingului, i-a durut la bașkeți ! Acum le-a intrat morcovul! Fiți uniți!!!”.

„Eu zic să se înceapă pregătirile pentru un miting. Clar că o să amâne până în 2020. Interesele sunt mari, dar dacă 50-60% din taximetriști sunt uniți, le va fi greu să mai amâne o ilegalitate!! Probabil toți colegii din țară sunt afectați”, mai spun taximetriștii.