Rebeliunea taximetriştilor independenţi
Un taximetrist bucureştean şi-a înfiinţat un ONG prin care şi-a propus să diminueze taxele pe care şoferii le plătesc în mod normal către companiile din Capitală. În prezent, 20 de taximetrişti, toţi independenţi, sunt parte din noua asociaţie, declarându-se încântaţi de faptul că nu mai trebuie să plătească taxe la fel de mari ca până acum.
Dumitru Dicu a înfiinţat Uniunea Naţională a Conducătorilor Auto Liber-Profesionişti (UNCAL) încă din 2003, însă activitatea a avut fluctuaţii. „Au fost mici discuţii în trecut, am reluat activitatea în 2008, iar de anul acesta am reuşit să le arătăm mai multor colegi care sunt avantajele de a fi liberi. Lucrez de multă vreme în domeniu şi ştiu ce se întâmplă la toate companiile, de asta am luat şi decizia de a înfiinţa o asociaţie a taximetriştilor liberi”, spune Dicu, preşedintele executiv la UNCAL, dar în continuare taximetrist pe străzile din Bucureşti.
Argumentele prin care Dicu vrea să-i convingă pe taximetriştii independenţi, dar care lucrează sub sigla unei companii, sunt toate de ordin economic.
„La noi se plăteşte colantarea 20 de lei, iar în primul an 25 de lei lunar, asta în timp ce la companii, şoferii plătesc între 100 şi 200 de lei lunar. Noi suntem un ONG, iar costurile reale doar trebuie acoperite, nu percepem adaos comercial sau profit”, explică fondatorul asociaţiei ale cărei obiective prezentate pe site-ul Camerei Deputaţilor sunt „apărarea drepturilor membrilor şi prestare de servicii conexe transportului rutier”.
Dicu susţine că actuala Lege a taximetriei este concepută cu scopul de a favoriza companiile, iar din postura sa, dacă va fi sprijinit de restul colegilor, atunci va face lobby în Parlament pentru anumite schimbări. „Dacă nu suntem uniţi, atunci e normal să nu fim băgaţi în seamă”, justifică taximetristul situaţia din prezent. Acesta afirmă că tariful din prezent, de 1,39 lei pentru un kilometru, este acceptabil în condiţiile în care taximetriştii ar scăpa de birul pe care îl plătesc companiilor.
Momentan lucrează doar pe internet
Dicu recunoaşte că taximetriştii asociaţiei care circulă în Bucureşti sub brandul „Un Taxi?” folosesc momentan doar aplicaţiile de pe internet.
„Avem frecvenţa radio, dar momentan suntem prea puţini pentru a o activa, ar fi costuri prea mari lunar. Însă atunci când vom fi destui, atunci toţi şoferii vor simţi diminuarea costurilor, iar acei bani vor rămâne în buzunarul lor. E important ca tot mai mulţi taximetrişti independenţi să înţeleagă că este în interesul lor. Trebuie să dăm o palmă sistemului pentru că până acum şi-a urmărit interesul propriu”, îşi apără cauza şeful asociaţiei.
Conform ultimelor date, în Bucureşti circulă aproximativ 13.000 de taxiuri. Dintre acestea, aproximativ 30% reprezintă taximetrişti independenţi, însă legea prevede ca fiecare dintre aceştia să fi arondaţi unei companii sau asociaţii.
Sursa: www.puterea.ro
Puteti vizita si profilul Uniunea Nationala a Conducatorilor Auto Liberi – UNCAL aici