Proiectul de Ordonanţă de urgenţă a Guvernului privind activităţile de transport alternativ cu autoturism și conducător auto a fost publicat pe site-ul Ministerului Transporturilor, în data de 23 mai 2019.
În cadrul procesului de consultare publică, cei interesați au avut la dispoziție 12 zile în care au avut posibilitatea să transmită propuneri/observații referitoare la textul proiectului. Menționăm că termenul minimal prevăzut de Legea nr. 52/2003, republicată pentru primirea de propuneri/observații este de 10 zile calendaristice.
Ministerul Transporturilor, în conformitate cu prevederile din Legea nr. 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică, republicată, organizează luni, 10 iunie 2019, ora 10.00, la sediul din Bdul Dinicu Golescu nr 38, sector 1, București, în sala de conferințe, ședința publică de dezbatere a proiectului de Ordonanţă de urgenţă a Guvernului privind activităţile de transport alternativ cu autoturism și conducător auto.
Ordinea de zi a ședinței cuprinde următoarele puncte:
• prezentarea proiectului de act normativ;
• prezentarea și discutarea observațiilor și propunerilor referitoare la proiectul de act normativ
La cererea reprezentantului Uniunii Generale a Industriașilor din România în Comisia de Dialog Social (CDS) de la nivelul MT (care are și calitatea de președinte COTAR), în data de 6 iunie 2019, au avut loc dezbaterile din cadrul subcomisiei de specialitate din cadrul CDS. În cadrul ședinței reprezentanții celor 11 confederații sindicale și patronale, reprezentative la nivel național au avut ocazia să își prezinte propunerile de modificare pentru fiecare articol al proiectului de act normativ.
În vederea asigurării consultării tuturor persoanelor interesate, la inițiativa Ministerului Transporturilor, în data de 10 iunie 2019 este organizată ședința de dezbatere publică, organizată conform dispozițiilor Legii nr. 52/2003. După desfășurarea acestei ședințe, se va organiza în cel mai scurt timp ședința plenului Comisiei de Dialog Social de la nivelul Ministerului Transporturilor, ședință în cadrul căreia reprezentanții confederațiilor sindicale și patronale, reprezentative la nivel național vor prezenta punctul de vedere cu privire la proiectul de act normativ.
Sute de propuneri de modificare a proiectului de Ordonanță de Urgență au fost trimise Ministerului Transporturilor de către cei interesați.
Dincolo de părerile vizibil partizane care au fost trimise, o concluzie cel puțin spectaculoasă iese în evidență: în România contemporană, toată lumea vrea să fie taximetrist. Pentru că prin această Ordonanță de Urgență, nu se va întâmpla decât un lucru: taximetria nu va mai fi niciodată ceea ce a fost.
Culmea este că, mai mult decât evident, chiar taximetriștii își doresc mai mult decât oricine reglementarea acestei activități, care poate însemna multe pentru fiecare dintre ei. Pentru șoferii la plan, dispariția planului, a orelor de muncă prelungite sau stoparea nedreptăților din sistem, pentru cei cu licență închiriată, dispariția preluării costurilor de exploatare și fiscale, iar pentru PFA, speranța unei activități corecte, în care fiecare să muncească pentru el și familia sa.
Numai că, această Ordonanță poate însemna și altceva, spun taximetriștii.
Poate însemna transferul sclaviei din taximetrie, pe noile platforme de ridesharing. Mai poate însemna nedreptăți electronice, abuzuri, fente și exploatare. Poate însemna avantaje acordate unora și golănii online, asasinate economice și suspendări nedrepte.
Iar dacă cineva își închipuie că ridesharing-ul va îndrepta ceea ce taximetria nu a reușit să facă în mai bine de 15 ani, se înșală. Pentru că ridesharing vor face tot taximetriștii, fie ei șoferi sau patroni. Și, să fim serioși… noțiunile de „fleet management” sau „flotă gold” deja implementate pe unele platforme, prevestește ceea ce e mai rău: reglementarea ridesharing-ului este deja un mare compromis între patronate și „inovativi”, care văd în acest nou concept un singur element. Controlul pe banii șoferului.
Dacă până acum patronul aștepta șoferul să îi aducă planul, în noul concept lucrurile se inversează. Acum șoferul o să aștepte banii de la patron. De două ori pe lună, ca în orice întreprindere. Iar dacă cineva speră ca prin noul concept statul o să încaseze mai multe impozite decât a încasat până acum, este într-o eroare totală. Optimizarea fiscală o să fie literă de lege și în această activitate.
Dincolo de asta, taximetriștii nu speră decât câteva lucruri, atât pentru ei, cât și pentru viitorii lor colegi: dispariția câtorva cuvinte din vocabularul culturii lor de bordură. Caut șofer la plan, închiriez autorizație și vând autorizație.
Pentru că asta ar fi trebuit să facă până acum autoritățile și asta ar trebui să legifereze acum Guvernul: dispariția acestor cuvinte din cultura de bordură a taximetriștilor.
Despre propunerile trimise de către actualii dar și de către viitorii taximetriști pe site-ul Ministerului Transporturilor cu privire la Ordonanța de Urgență de reglementare a platformelor astea inovative, nu vă spunem prea multe, pentru că sunt multe și, credem noi, degeaba. Le găsiți aici, în toată splendoarea lor.
Sunt mesaje și propuneri ale unor oameni care, nu ai cum să nu le vezi cât sunt de partizane și unele dintre ele – nedrepte. Unele corecte și bine documentate, altele agramate sau habarniste, scrise în perfectă echivalență cu drama pe care o trăiește societatea românească în acest moment. Nu ne dăm nicio șansă și, uitându-ne în istorie, nu putem să spunem decât atât:
Fiecare țară, popor, națiune sau individ primește întotdeauna fix ceea ce merită.
Dacă ați depus amendamente, mergeți luni la dezbateri. Vorbiți în numele actualei forme de taximetrie dar și în numele viitorilor taximetriști de pe aceste platforme. Însă nu uitați un singur lucru: vorbiți întotdeauna despre oameni și problemele lor.
Succes tuturor!