VENITI DE LUATI LUMINA! HRISTOS A INVIAT!

Lumina Sfântă este considerată un miracol al Ortodoxiei.  Este o minune dumnezeiască necuprinsă de mintea omenească, ce se repetă din an în an, în Sâmbăta Mare, de aproape 20 de veacuri.
Despre felul cum se săvârșește această minune a aprinderii sau mai corect spus, a venirii Sfintei Lumini pe Mormântul Domnului, s-a tot vorbit.
Sfânta Lumină se aprinde pe Mormântul Domnului Iisus Hristos in Sâmbata Mare, ziua, intre orele 12:30-13:30, în timpul Vecerniei Mari. Sfântul Mormânt este controlat încă din noaptea Vinerii Mari, dupa Prohod, de polițiști civili necreștini – un arab, un turc și o persoană din partea statului Israel. Ei verifică toate obiectele din interior să nu aibă vreo sursă de foc, verifică lespedea Sfantului Mormânt și controlează corporal pe arhiereul grec care presară vată pe mormântul Domnului. Apoi se sting toate luminile și se pecetluiește ușa Sfântului Mormânt cu două mari peceți, benzi de pânză albă cu ceară și sigilii la capete, in formă de X. Gardienii rămân de pază la ușa Mormântului până  când se aprinde Sfânta Lumina.
În biserică, slujitorii, în frunte cu Patriarhul, se opresc în fața Sfântului Mormânt pecetluit. Apoi înconjoară de trei ori Sfântul Mormânt pe partea dreaptă, în sunetul clopotelor, cântând „Învierea Ta, Hristoase. Mântuitorule, îngerii o laudă în ceruri și pe noi, pe pământ, ne învrednicește cu inima curată să Te slăvim”. La a treia ocolire se cântă imnul vecerniei de la vohod „Lumina lină a sfintei slave”. Apoi patriarhul cu toti slujitorii se retrag în altarul bisericii ortodoxe de vizavi și stau în așteptare.
Miile de credincioși stau cu felinarele speciale în mâini să ducă acasă, în țara lor, Sfânta Lumină. Cei mai mulți țin în mâini câte un mănunchi de 33 de lumânări albe, ca să le aprindă la vreme. Acest manunchi simbolizează numărul anilor pe care i-a trăit Mântuitorul pe pământ.
În timp ce preoții stau la vohod de la altarul Bisericii Învierii până la Sfântul Mormânt, patriarhul se dezbracă de omofor, de sacos si de mitră, și rămâne numai în stihar alb. Apoi este condus de doi diaconi și de eclesiarhul bisericii în fata Sfântului Mormant.
Aici,  este controlat peste tot de polițiști necreștini, în prezența reprezentanților oficiali armeni, romano-catolici și copti, să nu aibă vreo sursă de foc. Apoi patriarhul desigilează ușa Sfântului Mormânt, prin ruperea peceților și intră în prima încăpere, numită „Capela Îngerului”, însoțit, după tradiție, de un arab musulman.
Patriarhul intră apoi în a doua încăpere și îngenunchează în fața lespedei Sfântului Mormânt, iar musulmanul rămane în Capela Îngerului și supraveghează. Se sting toate lumînările, candelele, luminile, în biserică se face o mare tăcere.
După 15-20 de minute de rugăciune, toata lumea din biserică observa o lumină puternică, ca o scânteie luminoasă de fulger, coborând în zigzag prin cupola mare a Bisericii, în mulțime se aud glasuri de emoție în toate limbile. Scânteia dumnezeiască coboară deasupra Capelei Sfântului Mormânt. Apoi intră înăuntru ca o subțire rază de foc. Coboară pe lespedea Mormântului și aprinde vata presarată deasupra. Deja vata și lespedea se încarcă de o rouă divina, în timpul rugăciunii. În această clipă,  Sfânta Lumină a venit! Minunea s-a savărșit!
Patriarhul adună cu mîinile vata aprinsă de o flacără galben-verzuie, care timp de câteva minute nu arde. Apoi pune vata aprinsă în doua cupe de aur cu găuri și iese în Capela Îngerului.
Aici aprinde două buchete mari de câte 33 de lumânări, în prezența musulmanului, iar cupele aprinse le dă, pe două ferestre mici, afară, la cei doi diaconi ortodocși.
Aceștia duc o cupă la Sfântul Altar, iar a doua la biserica Sfinților Împărați Constantin si Elena de la Patriarhie. Apoi patriarhul iese în  fața Sfântului Mormânt cu cele două făclii aprinse și strigă de trei ori: „Veniți de luați lumină!”
Minunea continuă, în clipa când patriarhul iese din Sfântul Mormânt, se aprind singure cele șase candele ale ortodocșilor de deasupra, o parte de lumânări din sfeșnice și candelele din Altarul Bisericii Mari, sub privirile uimite ale tuturor. Apoi, doi diaconi iau pe patriarh și îl duc în Sfântul Altar, în cel mult trei minute, toți credincioșii adunați aprind felinarele și buchetele de câte 33 de lumînări. Mulți se ating de flacără cu fața, cu mâinile, cu hainele, pentru binecuvântare, fără a se arde. Abia dupa câteva minute flacăra arde în mod normal. Tot acum iau Sfânta Lumină de la patriarh, romano-catolicii, armenii și copții și o duc în altarele lor, unde o păstreaza tot anul.
HRISTOS A INVIAT!