TAXIMETRIA DIN IASI, UN CARTEL DOVEDIT

„Cartelul din taximetrie, să meargă la pușcărie!”, strigau în urmă cu trei ani taximetriștii bucureșteni atunci când Consiliul Concurenței investiga mai multe companii și dispecerate de taxi într-o anchetă care a dus la sancționarea (link) acestora cu peste 500.000 de euro.

Despre acel moment se pot spune multe. Înțelegeri subterane pe tarife stabilite prin cârciumă, despre legi promovate în parlament de către organizații profesionale și paralizia autorităților publice în aplicarea sancțiunilor complementare acelor companii și dispecerate care au fost dovedite că au cartelizat serviciile de taximetrie și au adus taximetristul în această situație ingrată, nu vă mai povestim noi, le găsiți aici, în raportul celor de la Consiliul Concurenței. Nici despre recomandările pe care le-a făcut Consiliul Concurenței Primăriei Municipiului București și care au fost trecute la rubrica „altă întrebare” nu vă mai povestim, că nu are rost și ne-am pierde timpul degeaba, pentru că nu le regăsim în noul Regulament Cadru pe care primăria îl are în dezbatere publică.

CONSILIULUI CONCURENTEI: RECOMANDARI CATRE PRIMARIA MUNICIPIULUI BUCURESTI

În schimb, regăsim din nou, la mai bine de trei ani distanță, aceleași practici carteliste ale companiilor și dispeceratelor de taxi, de această dată din Iași, pe care Consiliul Concurenței le-a sancționat acum printr-o decizie care se învârte în jurul acelorași actori: companii și dispecerate de taxi care fac parte din organizațiile profesionale patronale – COTAR și Camerele Taximetriștilor, organizații reprezentative la nivel național.

Citește și: http://academiadetaxi.info/decizia-consiliului-concurentei-un-capac-pe-oala-ilegalitatilor-din-taximetrie/

Nu suma contează în aceste sancțiuni. Contează că patronatele au format un cartel care controlează piața, dovedindu-se încă odată că legislația în care taximetria băltește de atâția ani, are mari probleme și că trebuie să se facă ceva.

Fiecare operator, în funcţie de numărul de autorizaţii, de maşini, de angajaţi, îşi face un calcul economic pe ceea ce încasează şi pe ceea ce cheltuie. Fiecare îşi fixează preţul. Nu avem înţelegeri între noi. În celelalte oraşe s-au dat amenzi pentru că existau înţelegeri. Atât timp cât la Iaşi nu există înţelegeri nici scrise, nici tacite, nici măcar verbale, nu avem de ce să primim amenzi“, declara aici în urmă cu ceva timp, Mircea Manolache președintele Camerei Naționale a Taximetriștilor Iași.

„Investigaţia vizează Camera Taxime­triş­tilor şi toate companiile care activează pe piață. Este o investigaţie foarte complexă, urmăm procedurile Comisiei Europene şi acolo sunt destul de greoaie pentru că nu poţi să te joci cu imaginea unei firme cu asemenea acuzaţii, trebuie fundamentate“, spunea și reprezentantul Consiliului Concurenței Mihaela Gegea, care a confirmat că instituţia investighează o posibilă înţelegere de tarife între operatori.

Totuși, cartelul din taximetria din Iași a fost dovedit.

Consiliul Concurenţei a sancţionat şapte companii de pe piaţa serviciilor de transport local de persoane în regim de taxi şi a serviciilor conexe din Iaşi, precum şi Camera Naţională a Taximetriştilor din România – Filiala Iaşi cu amenzi de 165.364 lei (aproximativ 36.000 euro) pentru constituirea unui cartel, se arată într-un comunicat de presă al instituţiei.

Reprezentanţii Consiliului au arătat că, în cadrul unor întâlniri ale asociaţiei „Camera Naţională a Taximetriştilor din România” – Filiala Iaşi, companiile Imbat Delta Taxi, Lux Taxi, Auto Wad, Euro Taxi Iaşi, Parma-Tax, R.V.R. Taxi şi Unreal s-au înţeles să practice un tarif unic pentru transportul în regim de taxi: 1,99 lei/km pentru cursele efectuate pe parcursul zilei şi 2,19 lei/km pentru cele efectuate noaptea.

Astfel, Imbat Delta Taxi a primit o amendă de 9.867 lei, Lux Taxi – 1.085 lei, Auto Wad – 10.849 lei, Euro Taxi Iaşi – 36.022 lei, Parma-Tax – 23.807 lei, R.V.R. Taxi – 79.805 lei şi Unreal – 2.861 lei, iar asociaţia „Camera Naţională a Taximetriştilor din România” – filiala Iaşi -1.068 lei.

Ulterior, majoritatea transportatorilor autorizaţi din municipiul Iaşi s-a aliniat tarifului stabilit, fiind eliminată orice formă de concurenţă prin preţ între aceştia, în perioada ianuarie 2013 şi până în septembrie 2017.

Conform Legii Concurenţei, sunt interzise orice înţelegeri între companii, decizii ale asociaţiilor de companii şi practici concertate, care au ca obiect sau au ca efect împiedicarea, restrângerea sau denaturarea concurenţei pe piaţa românească sau pe o parte a acesteia, în special cele care: stabilesc, direct sau indirect, preţuri de cumpărare ori de vânzare sau orice alte condiţii de tranzacţionare.

Autoritatea de Concurenţă a sancţionat, în trecut, cu amenzi în valoare totală de 2.264.875 lei (505.021 euro) opt companii de transport de persoane în regim de taxi şi dispeceratele din Bucureşti şi judeţul Ilfov, pentru participarea la un cartel având ca obiect fixarea tarifului de transport de persoane în regim de taxi.

De asemenea, Consiliul Concurenţei a sancţionat, pentru practici similare, 36 de companii din Constanţa, Timişoara, Baia Mare, Târgu-Mureş şi Râmnicu Vâlcea cu amenzi totale de 1.639,877 lei (circa 364.438 euro) pentru participarea la înţelegeri pentru stabilirea tarifelor. Aceste decizii au fost contestate în instanţă, care însă a menţinut amenzile aplicate de autoritatea de concurenţă, se mai arată în comunicatul de presă al instituției.