Aseară, la un post de televiziune, o dezbatere în direct ne dezvăluie marasmul și golănia pe care unii sau alții încearcă să o continue în această activitate. Sunt multe de spus despre această emisie TV, despre protagoniști și despre dedesubturile acestui moment în care dispeceratele și aplicațiile duc un război deschis și fără menajamente.
Însă de această dată, nenorocirea, sau din contră, din fericire, realitatea ne arată ca taximetriștii au învățat. Au învățat legislație, au învățat să își susțină un punct de vedere, au învățat că nu trebuie să se mai lase călcați în picioare și să lase această activitate, adică taximetria, la mâna unora sau a altora. Despre momentul în care am avut ocazia să fim martorii live la un asemenea moment, urmăriți în cele ce urmează, despre cum se încearcă în continuare, să ne păcălească unii sau alții. Taximetriști, treziți-vă!
O reclamație adresată Poliției Locale cu privire la rezilierea unui contract de colaborare a unui taximetrist care lucra prin aplicațiile agregatoare de preluare comenzi de taxi, ne arată cum vede această instituție folosirea acestor aplicații de către taximetriști, cum trebuiesc transmise comenzile înspre taximetriști, și de ce transportatorul, respectiv taximetristul, nu poate să fie sancționat pentru folosirea acestor aplicații.
Despre aplicații, dispecerate, și războiul care se dă prin media.
În contextul în care dispeceratele de taxi fac presiuni în sensul în care interzic șoferilor colaboratori să mai folosească aceste aplicații, Poliția Locală spune printre rânduri, și alte lucruri cel puțin spectaculoase: de abia acum dispeceratele și-au autorizat activitatea de transmitere de comenzi on-line către taximetriști!
Corelând legislația, Poliția Locală are dreptate: legea 38/2003 spune, la articolul 1 indice 1, că dispeceratul preia din piață comenzile clientului prin orice mijloace, dar le poate transmite către taximetrist DOAR PRIN STAȚIA RADIO!
Dincolo de asta, șoferul nu are sancțiune pentru folosirea acestor aplicații, însă prin noile reglementări emise de către CGMB, se intervine pe textul legislativ al legii 38/2003, stabilind sancțiuni pentru cel care le pune la dispoziție, respectiv niste societăți comerciale care nu sunt dispecerate și nu fac obiectul legislativ al legii 38/2003.
„În contextul legislației în vigoare nu există stipulată nici o contravenție care să poată fi sancționată pentru punerea la dispoziție sau folosirea unei astfel de aplicații”, spune Poliția Locală prin Direcția de Control Transporturi și Utilități Publice din Primăria Capitalei.
„Dispozitivele și aplicațiile sunt opționale, neexistând constrângerea transportatorilor de către cei care pun la dispoziție aplicațiile Android și iPhone de a le folosi și nefiind menționate în contractele de dispecerizare acestea respectând prevederile legale în vigoare”, mai spune Direcția de Control.
Asta înseamnă că, inevitabil, dispeceratele care transmit șoferilor comenzi prin aplicație au o problemă. Mare. De fapt, aplicațiile nu pot fi asimilate dispecerizării și pe cale de consecință, taxele suplimentare pe care aceste dispecerate le cer pentru folosirea acestor aplicații sunt ilegale, dacă nu au la bază un contract de prestări servicii separat și diferit de cel al dispecerizării.
Asta dincolo de faptul că, potrivit legii, aceste dispecerate pot să colecteze de la utilizatori, respectiv de la clienți, comenzi de taxi prin aplicațiile on-line, dar nu le pot transmite înspre taximetriști decât prin stația radio!
Iar ilegalitatea o regăsim clar, în următorul paragraf din documentul emis de către Poliția Locală.
„Direcția Control a efectuat verificări la dispeceratele taxi autorizate, constatându-se faptul că toate comenzile transmise de clienți taximetriștilor prin intermediul aplicațiilor menționate nu sunt preluate de dispecere telefonic sau prin alte mijloace și nu sunt transmise de către dispecere taximetriștilor prin stația radio de emisie-recepție sau prin orice alt mijloc, aceste comenzi sunt preluate de la emitenți de către un server și transmise la taximetriști prin intermediul aceluiași server, astfel încât dispecerul nu intervine asupra acestora în niciun fel, neexistând un mod preferențial de preluare”, se arată în documentul emis de către Direcția Control și Utilităti Publice.
Mai mult decât atât, problemele încep și pentru client, acestuia fiindu-i îngrădit dreptul de a beneficia de serviciile unui taxi, conform legislației.
„Ori din aceasta situație interpretată ca atare, se consideră ca utilizatorului, deci clientului îi sunt încălcate drepturile cu privire la solicitarea serviciilor unui taxi, servicii la care pot apela prin modalitățile descrise mai sus”, se mai arată în documentul emis de către Direcția Control din cadrul Poliției Locale București.
Definind “alte mijloace”, nu poți să ceri Facebook sau Vodafone să se facă dispecerat, dacă un client cere în mod direct, serviciile unui taximetrist sau taxi autorizat prin aceste modalități de comunicare. Mai mult decât atât, aceste aplicațiile on-line nu sunt autorizate ca dispeceri în sensul legii 38/2003, și nici nu au nevoie de asta pentru a transmite comenzi de taxi de la clienți înspre taximetriști licențiati, posesori de autorizații de transport și de taxi, așa cum rezultă din documentul Poliției Locale.
De asemenea, dreptul clientului de a apela la serviciile unui taxi are mai multe interpretări.
Conform articolului 21 din Legea Taximetriei, clientul poate apela la serviciile unui taxi în mod egal și nediscriminatoriu aflat în poziția liber, staționar sau în mișcare. Aliniatul 2 explică și modalitățile prin care clientul poate angaja aceste servicii: angajarea serviciilor unui taxi aflat în mișcare în poziția liber, se poate realiza de către client semnalizând vizibil, dar și telefonic sau prin alte mijloace. Alte mijloace care, spun taximetriștii, poate fi un fluierat, prin trompetă sau, în cazul descris de către Poliția Locală, prin aplicațiile android sau IOS. Există și o excepție, prin care taxiul care se deplasează sau onorează o comandă preluată, nu este obligat să oprească și să răspundă solicitării clientului.
Poliția Locală, document în facsimil:
Redăm conținutul documentului pentru conformitatea afirmațiilor, însa având în vedere interpretările și sintagmele care au fost promovate de curând de către Consiliul General, se pare că singura cale de lămurire ale acestor ciudățenii legislative își vor găsi rezolvarea numai în instanțele competente.
Iată răspunsul Poliției Locale:
„În conformitate cu prevederile articolului 1 indice 1 din Legea nr. 38/2003 privind transportul în regim de taxi și în regim de închiriere, dispeceratul taxi este activitatea conexă transportului în regim de taxi care preia telefonic sau prin alte mijloace și transmite comenzile clientului prin stația radio de emisie recepție către taximetrist.
Direcția Control a efectuat verificări la dispeceratele taxi autorizate, constatându-se faptul că toate comenzile transmise de clienți taximetriștilor prin intermediul aplicațiilor menționate nu sunt preluate de dispecere telefonic sau prin alte mijloace și nu sunt transmise de către dispecere taximetriștilor prin stația radio de emisie-recepție sau prin orice alt mijloc, aceste comenzi sunt preluate de la emitenți de către un server și transmise la taximetriști prin intermediul aceluiași server, astfel încât dispecerul nu intervine asupra acestora în niciun fel, neexistând un mod preferențial de preluare.
Dispozitivele și aplicațiile sunt opționale, neexistând constrângerea transportatorilor de către cei care pun la dispoziție aplicațiile Android și iPhone de a le folosi și nefiind menționate în contractele de dispecerizare acestea respectând prevederile legale în vigoare. Legea 38/2003 a apărut într-un moment în care aplicațiile online nu erau dezvoltate în țara noastră, inițiatorii actului normativ neputând prevederi dezvoltarea tehnicii la acest nivel.
Din acest motiv în contextul legislației în vigoare nu există stipulată nici o contravenție care să poată fi sancționată pentru punerea la dispoziție sau folosirea unei astfel de aplicații. Conform documentului pe care l-ați anexat în copie, reținem faptul că în calitate de transportator autorizat taxi, ați încheiat un contract de prestări servicii cu SC Star Taxi APP SRL privind utilizarea de aplicații informatice și dispozitive mobile în preluarea și onorarea comenzilor taxi. În situația în care considerați ca fiind abuzivă rezilierea contractului de prestări servicii încheiat, vă rugăm să vă adresați instanțelor de judecată ce au competențe în materie de contracte și cuprinsul acestora, conform prevederilor legale în vigoare respectiv Codul Civil, Codul Comercial și alte acte de reglementare”, se mai arată în documentul Poliției Locale.
Oricum ar fi, legea nu mai contează, spun taximetriștii, atâta timp cât Primăria Generală a făcut ce a vrut în această activitate. O activitate atât de reglementată, încât de parcă ar fi cine știe ce element de siguranță națională care să aibă așa descrieri legislative. De fapt, toate aceste reglementări pun în mișcare niște mecanisme care au o singură direcție, vorba aceea: când ai dubii, urmărește mirosul banilor!
Reglementări pe care nici Poliția Locală nu reușește să le mai interpreteze. Pentru că și pe acolo pute a altceva. Și mai ales pentru că această adresă arată problemele noastre, și a celor care vrem altfel de lucruri de la această activitate. Și nu numai noi, dar și clientul, adică utilizatorului acestor servicii cărora noi trebuie să îi dedicăm taximetria, pentru că el este suveran în taxiurile noastre.
Chiar dacă este vorba despre banii noștri, în tot acest război unde noi taximetriștii suntem simpli spectatori, nimeni nu ne întreabă cum vrem, ce vrem și de ce vrem. Mai mult decât atât, nimeni nu întreabă utilizatorul, adică pe client, ce vrea. Însă, cu siguranță, îl vom întreba noi taximetriștii, și vom duce mesajul sau mai departe, spre autoritatea care trebuie să fie un arbitru corect în această activitate. Pentru că ne-a mai rămas Speranța… vă amintiți?
Nota: Pentru cel a cărui voce se aude în fundalul video. Documentul nu este din 2003, este din 2015.
Update: Știam că așa se umblă în viața taximetriștilor, prin dezinformare și manipulare și ca video original o să fie șters. De aceea l-am salvat și îl repostăm sub cel șters, pentru o bună înțelegere a materialului.
Deci nu dorește nimeni sa interzică star și clever.
Publicată de Florin Zozo pe 11 Ianuarie 2018
Publicată de Tes Pelea pe 11 Ianuarie 2018