In urma sezizărilor si a nenumăratelor plângeri, penale sau nu, în sfârsit lucrurile încep sa se miste pe piata taximetriei din Bucuresti. Sclavia modernă în care este înfundat soferul de taxi angajat, căruia nu i se plăteste impozit pe salariu, planul impus indiferent de incasări, evaziunea fiscală uriasă din taximetrie, prin declararea de venituri zero care nu aduce venituri la bugetul de stat, invinsii taximetristi independenti care au fost îngenuncheati de dispeceratele de taxi, care prin interventionismul în activitatea de transport i-au dus în pragul sărăciei si în situatia de a deveni cazuri sociale, închirierea autorizatiilor taxi care generază venituri de milioane fără muncă pentru băietii destepti din taximetrie, invazia celor din satele si comunele din Ilfov, exploatati si manipulati si ei la randul lor de alti baieti destepti, toate aceste lucruri au fost punctate de Primarul General în conferinta de presă de astăzi.
Se pare că dl. Oprescu a înteles în sfârsit problemele pe care taximetristii angajati, dar si cei independenti le-au strigat în stradă de ani buni, dar si sesizările clientilor de taxi, care sunt supusi zilnic la tot felul de situatii care puteau fi evitate dacă taximetristii, cei care prestează cu adevarat serviciile către clienti, aveau ceva de pierdut. Având în vedere situatia existentă la care soferii de taxi sunt supusi, ei nu mai au nimic de pierdut asa că presteaza serviciile pe măsura tarifului si a situatiei în care se află, adica a sclavagismului de care vorbeste si Primarul General.
Documentele depuse ieri de către o parte din taximetristii independenti, care sunt încă în protest alături de dispeceratul Next sa fi fost oare picătura care a umplut paharul răbdarii domnului Primar General?
Iata documentele:
“V-am invitat să vorbim despre noua Lege a taximetriei şi măsurile care trebuie luate pentru îmbunătăţirea activităţii de taxi în Bucureşti. Şi cer instutuţiilor statului responsabile să fie atente la ceea ce urmează să spun. Le nominalizez:
Parlamentul României, Consiliul Judeţean Ilfov, Prefectura Ilfov, Primarii şi Consiliile Locale din Ilfov, Poliţie, Garda Financiară, Autoritatea Fiscală, DNA, Consiliul Concureţei, Protecţia Consumatorului, Asociaţiile profesionale şi reprezentanţii legitimi ai taximetristilor, Inspectia muncii, Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Serviciilor Comunitare,Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.
Numai conlucrând împreună, Primăria Municipiului Bucureşti şi institutiile statului responsabile, putem rezolva situaţia critică, de netolerat în care s-a ajuns”.
DECLARATIA PRIMARULUI GENERAL APASA AICI PENTRU VIDEO
“Calitatea şi siguranţa transportului de taxi sunt grav afectate astăzi. Mai mult, situaţia pe care v-o semnalez este generatoare de evaziune fiscală de proporţii, corupţie, spălare de bani, abuzuri în detrimentul interesului public şi al societăţii”, a mai spus domnia sa.
Un amplu articol despre ce a mai declarat dl. Sorin Oprescu mai puteti citi si aici
Discursul integral al Primarului General, Sorin Oprescu, pe tema proiectului de modificare a legii taximetriei:
V-am invitat sa vorbim despre noua lege a taximetriei si masurile care trebuie luate pentru imbunatatirea activitatii de taxi, in Bucuresti.
Si cer instututiilor statului responsabile sa fie atente la ceea ce urmeaza să spun.
Le nominalizez: Parlamentul Romaniei, Consiliul Judetean Ilfov, Prefectura Ilfov, primarii si consilii locale din Ilfov, Politie, Garda Financiara, Autoritatea Fiscala, DNA, Consiliul Concurentei, Protectia Consumatorului, Asociatiile profesionale si reprezentantii legitimi ai taximetristilor, Inspectia muncii, Autoritatea Nationala de Regrelemnatre in Domeniul Serviciilor Comunitare, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice. Numai conlucrand impreuna, Primaria Municipiului Bucuresti si institutiile statului responsabile, putem rezolva situatia critica, de netolerat in care s-a ajuns. Calitatea si siguranta transportului de taxi sunt grav afectate astazi. Mai mult decat atat, situatia pe care v-o semnalez este generatoare de evaziune fiscala de proportii, coruptie, spalare de bani, abuzuri in detrimentul interesului public si al societatii.
Vreau sa-i asigur pe taximetristii bucuresteni ca, dupa cele cateva zeci de intalniri pe care le-au avut cu reprezentantii Municipalitatii, am incercat sa identificam solutii la problemele importante semnalate de ei. Am trimis amendamente la noua lege aflata in Parlament. Ne-am bucurat ca exista interes pentru modificarea legii si, inca din 2011, in mod constant, pe masura ce Comisia de Industrii si Servicii mai adopta cite un raport, Primaria Capitalei isi prezenta punctele de vedere. Insa, din nefericire, numai cateva dintre ele au fost luate in considerare, au fost mentinute doar amendamentele care nu deranjau anumite grupuri de interese.
Insa problemele reale semnalate de noi, cele care afecteaza grav buna desfasurare a activitatii de taxi in Bucuresti, iar unele chiar legalitatea acestei activitati, au fost excluse din prevederile noului proiect. Ba mai mult, s-a incercat legalizarea unor abuzuri. Permanent i-am informat pe parlamentarii vechii legislaturi, despre aceste nereguli, insa fara rezultat.
Multumesc noului Parlament pentru receptivitate: a scos de pe ordinea de zi proiectul de modificare a legii taximetriei, propus de vechiul Parlament. Precizez ca se afla la punctul 80 pe ordinea de zi, pentru marti, 12 februarie. Apreciez ca noul Parlament a luat aceasta decizie, pentru ca a inteles fondul problemei si ca impreuna putem reevalua si regandi acest proiect.
Principalele deficiente semnalate de Primaria Municipiului Bucuresti sunt:
1. In baza prevederilor legale privind autonomia autoritatilor locale in vederea asigurarii serviciilor publice, am propus ca numai prin acorduri de cooperare intre autoritatile publice locale, sa se stabileasca zonele de interoperabilitate reciproca. Concret Primaria Municippiului Bucuresti nu este de acord cu propunerea ca un numar de taxiuri din judetul Ilfov sa opereze permanent in Bucuresti. Aceasta prevedere era trecuta in proiectul de modificare la legea taximetriei.
Si ma refer concret la un numar de 1.600 de taxiuri din Ilfov.
Era un abuz din partea organului legislativ, care interfera cu autoritatea locala intr-o problema care tine exclusiv de decizia administrativa locala. Mai mult decat atat, din cauza acestei prevederi se putea realiza o concurenta neloiala celor care isi desfasoara activitatea in localitatea in care sunt autorizati.
In momentul de fata in Bucuresti sunt cca. 8500 autorizatii valabile. Din anul 2010, Primaria Capitalei nu a mai eliberat nicio autorizatie de taxi, respectand prevederile legale, care conditioneaza eliberarea de autorizatii in functie de numarul de locuitori: 4 autorizatii de taxi la o mie de locuitori.
Exista un numar mare de bucuresteni, care, acum pe perioada de criza, neavand alta sursa de venit, isi doresc sa presteze activitatea de taximetrie. Si cand spun asta ma refer la persoane detinatoare de atestate. Si eu nu pot sa-i ajut, pentru ca respect prevederile legii. Si cum s-ar fi uitat oamenii astia la mine, daca eu nu ma opuneam modificarii gresite a legii taximetriei, care ma obliga pe mine, Primarul General al Municipiului Bucuresti sa autorizez taximetristii din Ilfov, sa vina sa lucreze in Bucuresti?
Si as mai avea o intrebare pentru initiatorii legii: cum au respectat autoritatile locale din Ilfov reglementarile legale? Sunt comunele ilfovene privilegiate? Au dreptul sa functioneze in afara legii?
EXEMPLU: exista o localitate cu circa 7.000 de locuitori, ai carei reprezentanti au dat 192 de autorizatii, cand legea ii obliga sa dea fix 28 de autorizatii. Nu-mi cereti mie sa dau exemple de localitati.
Eu doar sesizez atat organele de control, cat si legiuitorul asupra unor abuzuri, care nereclamate creeaza mari deservicii taximetriei in Capitala si bucurestenilor care folosesc aceste serviciu de transport. Si cer imperativ autoritatilor de autorizare, primarilor si consiliilor locale sa verifice numarul de autorizatii eliberate si sa intre in legalitate.
ISTORIC sesizari:
Inca din aprilie 2011, ca urmare a demararii procedurii de modificare a legii taximetriei in Camera Deputatilor, Primaria Municipiului Bucuresti a sustinut reglementarea acestei situatii prin prevederea expresa in cadrul legii la articolul 19 si citez: “Pentru zona de interoperabilitate Bucuresti-Ilfov, fac exceptie de la art 18 literele b) si c) numai autoturisemele taxi care vor fi stabilite si aprobate prin protocol incheiat intre Consiliul General al Municipiului Bucuresti si fiecare Consiliu local al localitatilor din judetul Ilfov. Protocolul va cuprinde masurile necesare a fi respectate pe teritoriul administrativ al acestor unitati teritoriale, numarul de taxiuri si insemnele de identificare specific acceptate, tarifele practicate, conditiile de interoperabilitate, precum si conditiile obligatorii de acceptare si respectare a regulamentului de transport local. Si acum sa revin la articolul 18, ca sa intelegeti la ce ne referim si ce articol din vechea lege completam. Concret, inainte prevederea legala era asa, citez “in raport cu localitatea de autorizare, transportatorul autorizat poate executa transport in regim de taxi in urmatoarele situatii:
– Lit b) ocazional, intre localitatea de autorizare si alte localitati sau puncte de interes, numai la cererea expresa a clientului, cu acordul taximetristului, avand obligatia revenirii imediate, in localitatea de autorizare dupa executarea cursei respective.
Totodata am solicitat modificarea articolului 20, alineat 7 prin scoaterea din continutul prevederii a cuvantului “Permanent” care impiedica practic organele de politie sa ia masuri impotriva celor care operau ilegal in alta localitate decat cea care i-a autorizat. Explicatie: legea in vigoare are urmatoarea exprimare ”se interzice taxiurilor sa efectueze transport public de persoane, in regim de taxi sau sa stationeze in vederea efectuarii in mod PERMANENT a unor astfel de transporturi in interiorul unei localitati, alta decat localitatea de autorizare”. Deci, cand erau surprinsi de politistii si se luau masurile legale, taximetristii actionau in instanta si castigau pe baza portitei pe care o permitea legea, prin faptul ca nu se putea dovedi caracterul permanent al activitatii, deci nu se putea demonstra ca este ilegalitate. Din acest motiv propunerea Primariei Municipiului Bucuresti pentru articolul 20, alineat 7) a fost, citez “se interzice autoturismelor sa efectueze transport public de persoane, in regim de taxi sau sa stationeze in vederea efectuarii unor astfel de transporturi in interiorul unei localitati, alta decat localitatea de autorizare”, iar in cazul nerespectarii prevederii sunt prevazute sanctiuni conform art 55, alineat 3) “se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 la 5.000 de lei, la care se adauga masura complementara de suspendare a dreptului de utilizare a autoturismului, pe o perioada de 6 luni.” Aceste sanctiuni se refera la nerespectarea art 20, alineat 7) adica, cel pe care vi-l exemplificam anterior.
2. O alta problema semnalata organului legiuitor, este cea a tarifului.
Ca urmare a faptului ca in momentul de fata preturile sunt sub limita acoperirii costurilor de catre operatori, apar fenomene de tipul inselarea clientului, evaziune fiscala, negocierea cu clientul la cursa si neutilizarea aparatului de taxat, coroborata cu refuzul curselor in cazul in care nu se ajunge la o intelegere cu clientul. De asemenea calitatea si siguranta serviciului sunt afectate negativ ca urmare a lipsei investitiilor in parcul auto si diminuarea calitatii personalului utilizat.
Avand in vedere perioada de criza in care ne aflam, in care sunt afectate atat veniturile cetatenilor, cat si incasarile taximetristilor, iar eu sunt primarul tuturor bucurestenilor, trebuie sa dam o solutie care sa mentina calitatea si siguranta serviciului, dar sa nu afecteze bugetul calatorilor. Obligatia Primariei este protectia consumatorului, respectiv a cetatenilor impotriva abuzurilor, stabilind tariful maximal. Legile tarii nu permit autoritatilor locale sa stabileasca tariful minimal, din cauza ca ar afecta libera concurenta. Nu ne putem intoarce la mercurialul de pe vremea comunismului.
Stiti cine compune tariful minimal?
EXEMPLE:
1. Dispeceratul Cobalcescu a cerut 1,7 lei. Primaria a aprobat. A urmat migrarea tuturor calatorilor catre companiile mai ieftine. Taximetristii afiliati catre acest dispecerat au plecat si ei la cei cu preturile mai mici.
2. Actuala lege nu-i permite taximetristului independent sa vina sa-si spuna parerea asupra unui pret, sa lucreze pe tariful lui. Ci il obliga sa se duca la dispecerat, sa ia pretul pe care il stabileste dispeceratul.
Insa sunt de acord cu orice solutie stabilita de prestatorii acestui serviciu, care vizeaza eliminarea tuturor ilegalitatilor din taximetrie si efectuarea unui serviciu civilizat si eficient economic.
3. Am reusit sa eliminam din proiectul legii taximetriei, urmatoarea prevedere:
Prin articolul 14 alineat 4) din proiectul noii legi se urmarea permanentizarea autorizatiilor de taxi. Ce vreau sa spun: in anumite conditii unii operatori intrau in posesia definitiva a acestor autorizatii. Adica, le tranzactioneau dupa bunul blac, autorizatiile pierzandu-si caracterul public si eliminand posibilitatea constitutional ca orice cetatean sa poata sa acceada la ele. Nici daca gresea, noi nu i-o mai puteam retrage. Am sesizat de nenumarate ori legiuitorii asupra acestei erori si in octombrie 2012 am reusit sa scoatem aceasta prevedere din proiectul de modificare a legii.
Insa, mai este o problema serioasa, legata de inchirierea autorizatiilor si transmiterea lor de la un operator la altul, fara a se tine cont de caracterul public al acestora. In acest fel, tinand seama de numarul de autorizatii limitat de lege, se creeaza premiza ca niciodata o autorizatie sa nu mai fie disponibila. Creste numarul celor care vor lucra pe autorizatiile altora, cu propria masina, suportand toate costurile, responsibilitatea celui ce detine autorizatia devenind practic nula. Aceasta va crea un val de nemultumire in rindul celor care astazi formeaza asa zisul grup al “sclavilor din taximetrie”, grup care devine mai mare, cu fiecare zi.
La articolul 28 alineat 1) legiutorul, daca ma intrebati pe mine la sugestia unor grupuri de interese, prevazuse, citez: “un transportator autorizat, persoana juridica, poate utiliza pentru transportul de persoane in regim de taxi, doar conducatori auto atestati profesional si numai intr-una din urmatoarele situatii:
Litera b) pe baza de contract prestari servicii sau pe baza de contract de asociere in participatiune, legalizat, in calitate de persoana fizica autorizata, inregistrata la Registrul Comertului, pentru desfasurarea activitatii de conducator auto, din care sa rezulte si ca, cel putin una dintre parti, are fiscalizata casa de marcat, in conditiile legii.” Si uite-asa se legifera sclavia, enuntata de mine anterior.
Primaria Municipiului Bucuresti a solicitat ca articolul respectiv sa aiba un singur alineat care sa prevada fara echivoc, citez “un transportator autorizat poate sa utilize pentru transportul de persoane in regim de taxi doar conducatori auto atestati profesional si numai pe baza de contract de munca in calitate de salariati”. Mai mult de atat, pentru cresterea sigurantei circulatiei si respectarea legislatiei muncii am solicitat ca programul de lucru al taximetristilor sa fie de maximum 8 ore pe zi, cu mentiunea ca aceasta conditie va fi inscrisa obligatoriu in contractul de munca.
Exemplu: unii lucreaza mai mult de 8 ore, iar patronii le trec in cartea de munca doar doua ore. Adica nu platesc taxe la stat pe volumul de munca prestat. Va imaginati ce se intampla cand ajung oamenii astia la pensie?
Deci, suntem impotriva inchirierii autorizatiilor si cerem legiuitorului sa elimine din lege prevederile care creeaza premizele “sclaviei” in taximetrie.
V-am semnalat punctual problemele majore ale taximetriei in Bucuresti, care reprezinta mai mult de 70% din deficientele cu care se confrunta azi aceasta activitate. In primul rand, mi-as dori ca proiectul noii legi a taximetriei sa tina seama de realitatea din strada si sa nu fie redactat la comanda unor proprietari de firme de taxi, prin diverse grupuri de interese. Acest serviciu trebuie sa fie la nivelul anilor in care traim, sa fie modern, civilizat, prompt, sa respecte consumatorii, indiferent ca sunt bucuresteni sau vizitatori, din tara sau din strainatate. Sa fie un serviciu cu si pentru oameni.