TAXIMETRISTII, DIN NOU IN STRADA

Mai bine de 800 de taximetriști cu taxiurile din dotare sunt așteptați mâine să protesteze în fața Palatului Parlamentului, împotriva transportului neautorizat de persoane și a noilor prevederi cu privire la intenția Guvernului de a reglementa transportul alternativ.

Deși Guvernul promisese că va adopta o Ordonanță de Urgență în care reglementările cu privire la autorizare să fie egale, taximetriștii denunță autorizarea autoturismelor cu vechime de 15 ani, nerespectarea principiilor teritorialității cu privire la autorizare și care nu respectă autonomia deciziilor în administrația publică, precum și a faptului că nu există o limitare numerică similară cu a autorizațiilor de taxi.

„Conform Legii 38/2003, autorizațiile de taxi sunt limitate pentru a nu polua și a nu produce ambuteiaje sau trafic în orașe și completează conform legii, ceea ce transportul public cu autobuze, tramvaie sau troleibuze nu acoperă cetățeanului nevoile de mobilitate. Taximetria este deja transport alternativ la transportul public și este definită ca atare. Acum și dintr-o dată, se vrea un alt transport alternativ la transportul deja existent, fără să se respecte niciun principiu. Noile reglementări vor genera probleme tuturor primăriilor, zădărnicind orice administrație publică în încercarea de a limita poluarea și traficul, și va falimenta programul Rabla, acolo unde autoturismele se casează la 8 ani. Ministerul Mediului va desființa acest program, deoarece rablele de până la 15 ani vor circula în continuare pentru că vor putea să aibă autorizare pe transport alternativ. Și limitarea teritorială este importantă, altfel vom face transport vara la mare și iarna la munte. De Untold la Cluj și în sezon la mare. Noile prevederi sunt discriminatorii și incorecte, care vor genera mult rău oricărui oraș sau orășel din România. Pentru niște societăți comerciale cu business-uri în toată lumea, o să ne facem viața cu toții mai grea și o să ne otrăvim copii. O să vedeți. Pentru 15 corporatiști mai vocali și trei influenceri dezaxati nenorocim orașele prin trafic și poluare. Stați să vedeți când patronii de flote o să aducă șoferi nepalezi și filipinezi, să vedeți ce o să fie. Soluția este o mărire controlată a numărului de autorizații taxi, în care administrațiile publice să aibă ultimul cuvânt de spus cu privire la reguli de transport și de trafic. Orașele nu sunt administrate de Ministerul Transporturilor și oalele se vor sparge în capul primarilor”, spun taximetriștii.

Protestul, organizat de Cotar cu 800 de participanți

Deși cererea a fost făcută pentru data de 6 iunie, în urma analizei Comisiei pentru Aprobarea Adunărilor Publice s-a dat undă verde pentru data de 18 iunie, în Piața Constituției.

 Părerile, pro și contra

„Deși o să-mi iau înjurături acum, o să-mi expun părerea. De ce nu ne unim, de ce nu ieșim în stradă câteva zeci de mii? Pentru că pe patroni nu i-a interesat sau i-a interesat prea târziu. Pentru că majoritatea șoferilor de la plan văd în reglementarea Uber o șansă de a le da patronilor peste nas. Deja se simte acest curent chiar aici, pe Club. Am încercat să mă detașez de faptul că sunt înăuntrul situației și am privit din exterior tot ce se întâmplă acum. Realizez că majoritatea taximetriștilor la plan văd reglementarea ca pe o binefacere pentru ei, nu vor mai fi nevoiți să plătească plan. Uită că de fapt vor plăti planul lucrând pe mașinile lor, sub formă de comision. Până la urmă, vor plăti la aplicații + impozite cam 40% din încasări, pe benzina lor și mașina lor. Vor urca cam la 50 – 60% cheltuieli. Plus că, fiind nelimitați, vor încasa mult mai puțin. Însă nu-i interesează, ei văd doar că patronii o vor lua în barbă. Nu realizează că toți o vor lua în bot, inclusiv șoferii care vor migra”, mai spun taximetriștii.

„Uber și aplicațiile astea nu au venit în România că e taximetria nasoală, că mașinile sunt nașpa sau că șoferii de taxi sunt niște nenorociți. Altfel nu existau în Germania sau Franța sau în țările unde taximetria este cumva diferită decât la noi. Au venit că e convenabil, exportă 25% din industrie fără să strângă un șurub și fără să plătească impozite, scuzându-se că nu au reglementare. Lumea și-a dat seama cam ce înseamnă vrăjeala asta cu ridesharing sau alternativ și începe să îi interzică peste tot. Dacă veneau și cu clienții sau pasagerii lor era o treabă, dar aplicațiile astea e o mare păcăleală. Nu ele fac transportul oamenilor din punctul A în punctul B prin internet sau teleportare, transportul îl va face tot „inginerul” transpirat și rupt în cur de foame. Avem nevoie de autorități să facă ordine în taximetrie, care este un serviciul legal și autorizat. Asta nu e tehnologie sau evoluție, așa cum ne ironizează unii, că avem și noi aplicații de comandă și habar nu aveți ce o să fie, că toate o să dea comenzi și la ridesharing. Toată abureala asta cu economia digitală sau economie colaborativă ascunde în spate alte interese. Iar ridesharing vom face tot noi taximetriștii, să fiți siguri de asta”, ne scrie un taximetrist.

„A mai trecut încă o săptămână de promisiuni. Lucru care ne aduce şi mai aproape de vacanţa parlamentară şi în imposibilitatea de a adopta această ordonanţă. Perspectiva de a rămâne peste vară fără acces la aceste servicii de mobilitate urbană este deosebit de gravă atât pentru utilizatori dar mai ales pentru şoferii colaboratori. Pentru mulţi dintre ei prestarea acestor servicii este esenţială pentru completarea veniturilor familiilor”, arată într-un comunicat al Asociației pentru Economia Digitală, care reprezintă interesele Uber, Bolt și Clever în România.

Aceasta solicită urgentarea procedurilor în condiţiile în care „toţi paşii de transparenţă decizională şi consultare publică au fost parcurşi şi nu există niciun temei pentru care adoptarea acestei ordonanţe să treneze”.

Protestul, susținut din toată țara

„Protestul va avea loc în Piața Constituției, marți 18.06.2019, începând cu ora 06.00. S-a obținut autorizatie de PROTEST și sperăm că toată suflarea taximetriei să spună prezent, măcar acum, pe ultima sută de metri! Am așteptat și am sperat ca autoritățile să-și facă datoria. Am crezut în ei și iată că din toate colțurile (țării n.n.) au apărut alții, care țin cu tot dinadinsul să ne îngroape! Noi încă mai credem că taximetria nu va muri și că cei care o iubesc vor ieși împreună la luptă, braț la braț și mână-n mână, pentru că numai împreună vom reuși, dragi colegi!”, mai spun taximetriștii.