INFOTAXI: REGULAMENTUL CADRU ESTE ANTICONCURENTIAL

„Acest serviciu nu va putea fi niciodata competitiv sau superior calitativ atata vreme cat nu sunt asigurate mai intai conditii clare si loiale de executare”, spun colegii de la InfoTaxi –  o aplicatie creata de mai multi taximetristi bucuresteni cu scopul de a denunta si a aduce in atentie neregulile legislative care se vrea implementate in taximetria locala si nationala.

„Doar apoi vor putea sa fie emise obligatii conforme cu normele europene impuse si orice alta sanctiune implementata in directia celui ce nu se conformeaza regulilor stabilite la nivel local”, se mai arata in analiza facuta de catre colegii nostri, care au interpretat legislativ modificarile Regulamentului Cadru pe care Primaria Municipiului Bucuresti le are in dezbatere publica. Iata cateva dintre ele, asa cum le-au identificat colegii nostri, cu argumente sau situatii reale care arata ca in urma modificarilor, serviciile de taxi nu vor putea sa se imbunatateasca semnificativ pentru cetateni, dar nici pentru soferii de taxi:

„Citind propunerile PMB de modificare a regulamentului taxi pe raza Municipiului Bucuresti, am concluzionat ca acestea nu raspund problemelor identificate in activitatea desfasurata de catre taximetristi pe parcursul ultimilor ani si indraznim sa evidentiem cateva elemente ce par a le fi scapat ”specialistilor” din vedere la momentul elaborarii noului regulament. Cum sa facem performata in aceste conditii de concurenta neloiala?

In calitate de clienti ai serviciului de taxi, se constata ca acestia sunt obligati sa descarce 32 de aplicatii de  taxi in telefoanele mobile ca sa se contacteze dispeceratele taxi si nu direct inspre executantii serviciului, adica inspre taximetristi, astfel cum sunt acestia definiti in Legea nr 38/2003. Aceasta masura nu consideram ca este corecta atata vreme cat sunt respectate obligatiile legate de asigurare a dispecerizarii taxiului utilizat in activitate.

-Nerespectarea dreptului clientului de a comanda direct un taxi sau de a se adresa direct taximetristului (adica executantului serviciului) prin apelare directa pe telefonul mobil al taximetristului.

-Nerespectarea obligativitatii taximetristului de a nu refuza clientul ce i-a solicitat direct executarea serviciului (prin telefon mobil propriu si personal).

-Neasigurarea statiilor de taxi amplasate corespunzator tipului de transport, si suficiente (ca si numar).

-Nesanctionarea masinilor private oprite sau stationate in statiile de taxi.

-Nesolutionarea in drept a reclamatiilor clientilor serviciului de catre institutia abilitata, respectiv PMB, Serviciul Control Transporturi sau OPC si nu de catre dispeceratele taxi cum observam ca se doreste.

-Nesanctionarea dispeceratelor taxi ce stabilesc amenzi taximetristilor sau impun conditii de functionare a transportatorilor colaboratori ai acestora.

-Nesanctionarea angajatorilor care nu platesc ore de noapte sau suplimentare, nu deconteaza toate cheltuielile facute de catre angajat in numele angajatorului (carburant, ITP, spalatorie, vulcanizare etc) s.a.m.d.

-Neimplementarea tarifelor de zi, noapte si de extraurban (de exterior) astfel incat transportatorul sa isi poata recupera in totalitate costurile de operare astfel cum prevede legislatia din domentiu.

-Nesanctionarea managerului de transport responsabil de lipsa avizelor sau autorizatiilor necesare la momentul intrarii taxiului in serviciu (in momentul de fata taximetristul raspunde si este sanctionat pentru lipsa acestora si nu cel indicat ca si responsabil de obtinerea acestora)

-Nerespectarea indicatiilor legale fata de inscriptii exterioare. Semnalizarea dispeceratului trebuie facuta doar prin numarul de telefon al acestuia afisat pe partile laterale ale casetei de taxi si nu cu sigla si denumirea acestuia pe caroserie, asa cum se intampla in prezent (se promoveaza astfel concurentii directi in piata ai transportatorilor colaboratori si asa au aparut ”brandurile”)

-Nesanctionarea clientilor care refuza plata cursei odata cu finalizarea acesteia, fumeaza, deterioreaza sau murdareste interiorul taxiului sau agreseaza fizic sau verbal conducatorul auto atestat profesional, pentru a fi asigurat un echilibru intre obligativitatile aferente relatiei sofer – client al serviciului.

-Neindicarea costului zilnic de dispecerizare taxi, care pe zi trebuie sa fie egal cu pretul stabilit pentru un km ocupat. Exista rubrica in structura de elemente pe cheltuieli a transportatorului legata inclusiv de indicarea costurilor avute cu dispecerizarea pe zi si nu pe luna.

-Nesanctionarea functionarilor publici ce nu respecta termenele stabilite de regulamentul taxi aferente procedurilor de avizare, schimbare auto, divizare/transformare, lista tarife schimbare domiciliu, memorie fiscala etc (in momentul de fata suntem plimbati de la o usa la alta si de la un termen la altul).

-Neasigurarea accesului taximetristului la toata clientela serviciului de taxi si invers – a clientului la toti transportatorii si taximetristii autorizati si angajati in executarea serviciului (avem instalate bariere la malluri sau gari, exista contracte doar cu anumite firme la cluburi, exclusivitati hoteluri s.a.m.d.).

-Neaprobarea regulamentului serviciului de inchiriere, in prezent executat neautorizat si nereglementat prin diferite aplicatii. Un serviciu ce se executa in piata paralel cu cel de taxi de mai bine de 9 ani. Acestui serviciu nu ii sunt stabiliti indicatori de performanta, norme de poluare euro 5 sau criterii de executare cu privire la plati, avize, atestari, sanctiuni, obligatii sau restrictii etc. ceea ce conduce la neasigurarea de catre PMB a conditiilor concurentiale intre cele doua tipuri de servicii de transport, care trebuiesc organizate si reglementate separat. In momentul de fata avem doar cel de taxi organizat, cu tot cu obligatii si restrictii, celalalt fiind lasat sa functioneze in paralel fara nici un fel de impunere sau control”, se mai arata in analiza colegilor de la InfoTaxi.

Sursa aici