GUVERNUL, CONCLUZII DUPA INTALNIREA CU UBER ROMANIA

Guvernul vrea legiferarea sistemelor de ride-sharing, mai multe ministere urmând să lucreze la cadrul legislativ care să includă acest tip de servicii de transport.

După ce taximetriștii au protestat miercuri, la Guvern a avut o întâlnire a Uber România cu o parte dintre reprezentanți ai ministerelor și ai autorităților publice locale. După întâlnire, miniștrii au prezentat presei concluziile la care s-a ajuns, și ce măsuri urmează să se ia în continuare.

Reglementare și fiscalizare

Ministrul Consultării Publice și Dialogului Social, Gabriel Petrea, a declarat că statul poate fiscaliza această activitate, pentru că folosește resursele urbane. UBER așteaptă propunerile Executivului și afirmă că aplicația de mobil permite oamenilor să își împartă mașina contra cost într-un mod transparent, sigur și 100% fiscalizat. 

”Nu putem să ne opunem activităților inovative. Aceste activități de mobilitate urbană, cum sunt cele de ride-sharing, vor avea un rol important în societate, în viitor. Se testează mașini autonome, livrarea la domiciliu, cu drone, lucruri care înlocuiesc actualele meserii. Ceea ce trebuie să facem noi este să găsim o formulă astfel încât legea să se aplice, în mod egal, tuturor. Printre măsurile de sprijin economic, prevăzute de Programul de Guvernare 2017-2020, se regăsește susținerea Guvernului în proiectele de inovare”, a spus ministrul.

Statul trebuie să poată fiscaliza activitățile de ride-sharing, pentru că folosesc resursele urbane și pentru că este o activitate economică

Gabriel Petrea a precizat că, dacă în cazul activității de taximetrie, aceasta este reglementată și asigură transportul cetățenilor din loc în altul, activitatea de ride-sharing este o activitate benevolă, nerepetitivă, care trebuie să aibă un statut special. El explică că este nevoie de legiferarea acestui serviciu printr-un amplu process de consultare publică cu toți actorii din piață.

”Nu putem pune semnul egal între activitatea de taxi și cea de ride-sharing. Ea trebuie reglementată în baza unei consultări publice, transparente cu toate părțile implicate, astfel încât siguranța cetățeanului să fie pe primul loc, și, mai mult decât atât, statul să poată fiscaliza această activitate, având în vedere că ea folosește resursele urbane și este o activitate economică”, a explicat Petrea.

Ministrul precizează că, în urma discuțiilor cu cei vizați de această problemă, se va găsi o soluție astfel încât, pe specificul legislației din România, să se găsească cea mai bună soluție de reglementare.

”România a fost de obicei pe primul loc în privința noilor tehnologii, la viteza Internetului, un număr mare de utilizatori de aplicații mobile și smartphone-uri, și de aceea cred că aceste activități inovative de mobilitate urbană vor prinde foarte bine în țara noastră. Trebuie să fim conștienți de modificările aduse de era digitală, inclusiv din punct de vedere legislativ”, a mai declarat Petrea.

Citește și: Airbnb și Uber – semnele cutremurului social care ne așteaptă

Guvernul spune că va crea și pentru taximetriști cadrul legal, astfel încât aceștia să își poată desfășura activitatea. Ministrul Consultării Publice și Dialogului Social precizează că modificările vor viza combaterea pirateriei în taximetrie, un aspect unde au fost semnalate probleme.

Ministerul Consultării Publice și Dialogului Social a pus la masa discuțiilor părțile implicate în acest sistem de transport la solicitarea UBER România.

Gabriel Petrea spune că vor lucra la proiect Ministerul Dezvoltării Regionale, Ministerul Transporturilor, Ministerul Comunicațiilor, Ministerul Finanțelor Publice dar și Ministerul de Interne, pe zona de control, pentru a se stabili cadrul legal de activitate a acestor platforme online precum și alți actori interesați.

Platformele de ride-sharing vor avea din ce în ce mai mulți utilizatori

Și ministrul pentru Mediul de Afaceri, Florin Jianu, a declarat că e nevoie de o formă de reglementare prin care să se permită cetățenilor acces la serviciile pe care şi le doresc.

”Aceasta este forma cea mai naturală care să îngăduie mecanismelor de piață să funcționeze. Personal, cred că platformele de ride-sharing vor avea din ce în ce mai mulți utilizatori. Tocmai de aceea consider că trebuie să privim spre dinamica viitoare a pieței atunci când vorbim despre reglementarea acestei categorii de servicii”, a afirmat ministrul.

UBER a transmis, după discuțiile cu oficialii, că nu este un serviciu de taxi, iar acest lucru este agreat inclusiv de către reprezentanţii Guvernului.

„În cadrul discuției referitoare la evenimentele din ultimele zile, am primit asigurări că modificările aduse legii taximetriei nu vor afecta în nicio măsură serviciul UBER și nici șoferii parteneri. UBER nu este un serviciu de taxi, lucru agreat inclusiv de către reprezentanții Guvernului. Salutăm deschiderea Guvernului României, care și-a exprimat intenția de a defini și reglementa serviciile de ridesharing în linie cu recomandările Comisiei Europene și suntem încrezători că vor urma pași concreți în perioada imediat următoare”