DOAMNA PRIMAR GENERAL, DEMONSTRATI CA SUNTETI OM!

"Dorim să ne mândrim cu dumneavoastră că sunteți un primar vertical, care trece lucrurile în primul rând prin prisma inimii și apoi a rațiunii, că simțiți alături de cei de jos, ca noi. Nu ne lăsați pradă șacalilor, făcându-le pe plac, aprobându-le legile făcute în favoarea lor. Demonstrați încă odată că sunteți mai mult decât un Primar și că sunteți în primul rând OM. Vă mulțumesc pentru oportunitate și vă doresc tot binele din lume!"

„Bună ziua și „La mulți ani!” Doamnă Primar! În primul rând dorim să vă mulțumim pentru implicarea dumneavoastră în problemele taximetriei pe care nu le-a rezolvat nici un primar în mandate întregi, ce ați realizat dumneavoastră în mai puțin de o jumătate de an. Suntem de acord că în această breaslă trebuie pus accentul pe siguranță, confort și mai ales bun simț. De acord că trebuiesc luate măsuri împotriva celor care nu au nimic în comun cu această meserie, însă vă rugăm frumos să nu condamnați această meserie la ruină! Sunt mii de bieți oameni care încearcă să ducă o amărâtă de pâine acasă, probabil că sunt multe de dezbătut și timpul nu vă permite să analizați toate aceste comentarii. Dorim să credem că sunteți în continuare o persoană demnă de stimă și respect, că aveți un caracter demn de toată omenia, lucru care este pe cale de dispariție, și că ideea de a rezolva această problemă în grabă și pripă nu este influențată de niciun gând rău intenționat al unei denominațiuni, organizații ori persoane. Dorim să ne mândrim cu dumneavoastră că sunteți un primar vertical, care trece lucrurile în primul rând prin prisma inimii și apoi a rațiunii, că simțiți alături de cei de jos, ca noi. Nu ne lăsați pradă șacalilor, făcându-le pe plac, aprobându-le legile făcute în favoarea lor. Demonstrați încă odată că sunteți mai mult decât un Primar și că sunteți în primul rând OM. Vă mulțumesc pentru oportunitate și vă doresc tot binele din lume!”.

Cam așa sună multe din mesajele pe care taximetriștii le-au trimis pe site-ul Primăriei Generale la dezbaterea publică a proiectului de modificare a regulilor taximetriei din București. Despre cum gândesc taximetriștii dar și cetățenii, despre ce își doresc și ce vor fiecare dintre ei de la această activitate și de la autorități, totul într-o sinteză a celor mai mult de 250 de propuneri cel puțin spectaculoase, unde regăsim tot ceea ce autoritățile nu au făcut pe parcursul celor 15 ani de reglementare.

Și pentru că ne place literatura, am selectat o parte dintre aceste mesaje, evitându-le pe cele care se repetă, pe cele vizibil partizane sau care nu au legătură cu taximetria și taximetriștii, pe cele fără argumente „doar pentru-că-așa-se-vrea”, urmând ca specialiștii din birouri să le analizeze pe cele tehnice și să le implementeze sau nu în legislație, discutându-le în dezbaterea publică din Comisia pentru Dialog Social înființată în urmă cu mai mult timp și despre care puteți citi câte ceva aici.

Că autoritatea a eșuat în reglementare este o realitate pe care o regăsim în mod evident în aceste comentarii și este extraordinar că taximetriștii își asumă parte din aceste greșeli, indicând în mod clar și vinovații responsabili de această realitate.Tot o realitate este și faptul că taximetriștii și cetățenii, au simțit că această autoritate este pe cale să prelungească naufragiul taximetriei din București cu „nu-se-știe-pentru-cât-timp”, implementând în legislația locală reguli care nu vor fi în măsură, spun taximetriștii în aceste comentarii și recomandări trimise autorității pe site-ul Primăriei Generale, să rezolve problemele pe care taximetria le are zilnic, ca serviciu de utilitate publică. Parcă toate relele din legendara cutie a Pandorei s-au strâns în această activitate și, citind aceste comentarii, realizăm cu bucurie că taximetriștii au soluții, recomandări și propuneri pe care le trimit entuziast Primarului General, împreună cu ultima creatură firavă și fără vlagă rămasă în Cutia Pandorei: speranța.

Tot ca o speranță mai este și momentul de miercuri, unde taximetriștii au cerut Primarului General o întâlnire în care fiecare să își susțină punctul de vedere, să roage aproape implorând – precum colegul în comentariul de mai sus, și să explice doamnei Firea, realitatea de pe stradă și cu ce probleme ne confruntăm fiecare dintre noi în această meserie. Adică problemele noastre, ale taximetriștilor de rând, și cum crede fiecare dintre noi că își poate schimba viața si activitatea prin acest nou Regulament Cadru pe care Primăria Capitalei vrea să îl modifice.

“Nu înțeleg de ce un termen atât de scurt pentru modificarea legii atât de importantă, dacă se vrea cu adevărat curățarea acestui domeniu. De ce se denigrează această meserie la toate posturile publice de tv și radio, iar platformele de „ridesharing” sunt lăudate? De partea cui sunteți? Oare cine a redactat acest regulament a ținut cont și de omul/șoferul din stradă, adică taximetristul? Sau numai de interesul dispeceratelor? Cum se poate îmbunătăți un serviciu când patronii angajează pe oricine? Zece ani a dominat tariful de 1,39 pe piață și nimeni nu a luat nicio măsură! Cum să putem să facem investiții cu asemenea tarife și calitate să oferim clienților? De ce nu se pune problema și de un tarif de noapte, extraurban și pentru sărbători legale? Chiar suntem sclavii tuturor? Ieșiți și faceți un experiment în stradă o săptămână ca taximetrist și veți vedea multe!”, spune Marius în mesajul său către Primăria Generală.

„Sunt taximetrist din 1994. În toate regimurile s-a lovit în omul corect. Pentru că el plătește taxe, el are autorizație și stă cu frică, că poate fi anulată. Sunt total de acord cu obligativitatea ținutei, a fumatului, a genului de muzică, etc. În schimb nu sunt de acord cu interzicerea aplicațiilor care au făcut posibilă scurtarea timpului unui răspuns la comandă. Ni s-a ușurat foarte mult munca, clientul este mulțumit că nu mai așteaptă 15-20 minute la telefon pentru a fi anunțat că nu s-a găsit mașină. Clever Taxi și Star Taxi AR TREBUI PREMIATE de către Guvernul României că a implementat un sistem. Un sistem care merge foarte bine și toată lumea e mulțumită de el. Dacă sunt unii care nu țin pasul cu noile tehnologii, trebuie să lovim în cei care țin pasul? Propunerea mea este simplă: PREMIAȚI APLICAȚIILE ȘI OFERIȚI SUPORTUL DE CARE E NEVOIE”, propune și Dan soluții către Primăria Capitalei.

„Nu nenorociți taximetria, avem copii acasă și părinți de întreținut, faceți un regulament strict cu abateri până la anulare atestat”, spune și Alexandru.

„Bună seara! Urgentă era stabilirea unui tarif unic de zi, de noapte, de duminică și sărbători legale, de extraurban și nu în ultimul rând de o taxă fixă de aeroport. Iar aceste tarife să NU fie stabilite de firme, ci de ARR sau PMB. La fel ca miile de colegi, doresc eliminarea obligativității dispeceratului, eliminarea celor două sintagme „permanent” și ” în mod repetat ” din legea 38/2003, pentru că poliția și/sau organele abilitate să-i poată amenda pe cei care fac transport ilegal de persoane, cât și pe cei care fac taxi în altă localitate decât cea în care sunt autorizați. Vă rugăm să țineți cont de solicitările noastre, a taximetriștilor și nu a grupurilor de interese care lezează această activitate de mai bine de 10 ani (dispecerate, cartele și alte organizații parazite). Și… după ce reglementați intrarea în normalitate a drepturilor cuvenite activităților de taximetrie, puteți ieși la rampă să ordonați și „nu avem voie aia, nu avem voie ailaltă…”, mulțumește și Costică pentru oportunitatea de a spune liber opinia pe site-ul Primăriei Generale.

„Aplicațiile Clever și StarTaxi sunt la un nivel profesional înalt și de precizie mare de a găsi locația și clientul, de a comunica cu clientul la un mod civilizat. Clientul nu mai este obligat să stea cu telefonul 15-30 de minute, poate și mai mult, să sune la toate firmele pentru a găsi un taxi. La Clever clientul vede modelul de mașină și indicativul, vede compania. Șanse rapide de a găsi mașină pentru a se deplasa. Adresă greșită, șoferul roagă clientul prin mesaj să fie sunat, și așa șoferul găsește clientul de a îl prelua și duce la destinația dorită. Primăria Capitalei să facă dispecerat și să accepte aplicațiile Clever și Star. Aplicații cu mare precizie. Preț de noapte, preț unic de aeroport, similar ca în Londra. Șoferul nu poate accepta un om drogat, beat, murdar în mașină. Șoferul are dreptul să își aleagă clienții, clienți care nu îi pun viața în pericol. Nu transformați șoferii în sclavi moderni prin această lege. Eliminarea aplicațiilor înseamnă un câștig lunar pentru dispecerate, un preț nejustificat plătit tot de șofer. Sunt atât de mulți șoferi vechi cu idei bune, democratice, care vă pot ajuta să funcționeze cu adevărat taximetria. Interziceți închirierea licențelor. Întrebați șoferii de taxi prin câte situații grave au trecut, dar de ce? Motivul? Eliminați dispeceratul. Sau dispeceratul să fie al Primăriei Capitalei, în bună colaborare cu Clever și StarTaxi. Orice șofer ar plăti 10 euro plus tva Primăriei Capitalei, Primăria Capitalei poate câștiga bani, care ar fi folosiți în totalitate pentru comunitate”, scrie și Florin în mesajul său.

„Bună ziua! Sunt client, și cred că între modificări ar trebui să se țină cont în primul rând de un tarif unic, nu e normal să merg printre taxiurile oprite în stațiile de așteptare să pot găsi un taxi cu un tarif acceptabil. Normal ar fi ca peste tot, să plece prima mașină, să nu îmi zică vrun preț sau vreo direcție care îi convine lui! Altă modificare ar fi ca taxiurile să aibe pe exterior numai un număr de telefon al PMB unde să se poată face reclamații, șahul, caseta, tariful practicat și acele tăblițe cu numărul de înmatriculare și numărul de autorizare al taxiului, să știm ce reclamăm, acum parcă sunt sorcove, nu știm la ce să ne uităm mai întâi! În interiorul mașinii ar trebui să NU existe stații de emisie-recepție, nu își au rostul, le țin deschise la maxim fără a lua vreo comandă că sunt în celălalt capăt al orașului, în schimb noi trebuie să ascultăm cum vreun taximetrist iese la muncă și își urează colegii sau se retrage și le comunică tuturor că o să bea o bere! Altă modificare ar trebui să țină cont că noi clienții suntem interesați să găsim cât mai rapid un taxi și nu trebuie să ținem tot atâtea aplicații instalate în telefoane câte dispecerate există în București pentru o comandă! Cu respect și recunoștință, un client de taxi și un votant al Municipiului București!”, spune și Adi, bun cunoscator a ceea ce se întâmplă prin taxiurile noastre.

„Oare este mult spus Rușine? Aveți cumva impresia că noi nu ne dăm seama că această hotărâre este cu dedicație? Mă întreb și vă întreb, cât de greu este să mă lăsați să muncesc legal și corect, era cumva un ghimpe această aplicație Clever sau Star sau oricare alta, de a trebuit ca dvs pe sfârșit de an și mă gândesc totuși că pe sfârșit de an erați totuși obosiți de cât ați muncit să dați această hotărâre. Sperăm ca aceste mesaje să fie citite și analizate, și cei cu putere de decizie să își dea seama că încă mai sunt persoane care doresc să muncească, vă mulțumesc că existați (Clever), promit să fiu alături de voi și în continuare și nu vă lăsați călcati în picioare de această hotărâre, încercați să găsiți soluții, pentru că ele există! La mulți ani pentru toată lumea și nu uitați că în viață ce oferi aia primești”, mai spune un alt coleg.

„Bună ziua, sunt taximetrist angajat în București de 4 ani, am 3 copii și din asta trăim! În primul rând pentru client și cetățean faceți greșeală mare dacă scoateți aplicația Clever și Star, ei lucrează doar cu mașini autorizate. Clientul dorește mașină foarte repede că de aia vrea taxi, nu să stea 10 minute la telefon să aștepte de la dispecerat un răspuns. Ar trebui un tarif unic, să nu mai stea clientul să verifice, și ăla să fie minim 2 lei plus tarif de noapte, ar trebui o baza online pentru cei ce nu își fac treaba și mă refer la taximetriști, pentru a putea fi excluși mai ușor. Ar trebui să se aplice legea la toți la fel, de exemplu Uber sau Taxify care fac transport de persoane fără a plăti către stat nimic. Sper să nu încurajați ilegalitatea, vă mulțumesc și un an mai bun.”

„În primul rând țin să vă mulțumesc pentru că doriți să rezolvați o problemă uitată de alți primari și care ne afectează pe toți indiferent că suntem șoferi, pasageri sau angajatori, dar vă rog să aveți în vedere următoarele puncte de vedere: Termenul de 03.01.2018 este mult prea scurt și perioada anului total nepotrivită pentru un dialog constructiv. Vă rog să faceți posibil luarea în calcul și a părerilor șoferilor de taxi cei blamați de autorități, de pasageri și de angajatori, pentru că ei știu cu adevărat problemele și vă pot oferi și soluții eficiente. Vă rog să luați în calcul că această activitate ă fost efectiv condusă și reglementată doar de către angajatori prin diferite mijloace și metode nu tocmai ortodoxe și daca ne aflăm aici, este din cauza lor, pentru că ei au avut controlul și au distrus tot ce înseamnă această activitate. Un dispecerat al primăriei, tarif unic calculat de ingineri auto nu de dispecerate, și înființarea unui departament de control special de taxi al primăriei va schimba în bine această activitate”, trimite și Aurel soluția sa către Primăria Capitalei, cu mulțumirile de rigoare.

„Bună ziua și LA MULȚI ANI! Sunt taximetrist, de 17 ani. Am fost Client înainte de a fi șofer de taxi. Încerc să respect omul, nu funcția sau statutul. Mulți ne judecă doar pentru că sunt clienți”.

„Ați prezentat involuntar un serviciu organizat de dispecerate, unde tot ce contează sunt banii încasați. De aceea au apărut peste 5000 de mașini pe care nici o autoritate nu le poate controla. Acest regulament nu face altceva decât să mărească autoritatea celor care de zece ani nu fac decât să încaseze bani în detrimentul unui serviciu corect. Aplicațiile cu legătură directă client-transportator, cu feedback, cu posibilitatea clientului de a vedea profilul taximetristului înainte de cursă le-a cam luat din controlul pe care îl aveau asupra acestui serviciu, asupra clientelei și a unui număr de taximetriști care încă mai cred că meseria asta se poate face corect și cu demnitate!”.

„Bună ziua! Noi taximetriștii am cerut reglementare pentru Uber dar se pare că totul a luat o întorsătură neașteptată. Aplicațiile Star și Clever atât nouă cât și clienților ne erau foarte utile. Dorim un tarif real, tarif de noapte și exterior, ceea ce ar fi normal.”

„Părerea mea, ca şi taximetrist cu vechime de 15 ani, este că cei care elaborează aceste proiecte de legi nu au nicio legătură cu realitatea. Ar trebui întâi să se consulte cu noi taximetriştii, pentru elaborarea proiectelor şi doar după aceea să le prezinte dezbaterii publice. Plus că termenul este mult prea scurt şi perioada total nepotrivită. Voi încerca să-mi exprim părerea mea şi nemulţumirile: De ce trebuie ca o platformă care facilitează găsirea unui taxi de către clienţi într-un timp cât mai scurt, să aibă dispecerat autorizat? Eu lucrez cu trei aplicaţii de preluare comenzi direct de la client. De ce aş avea eu nevoie de dispecerat? Sau clientul? Ar trebui să am trei staţii dacă aceste platforme ar fi dispecerate autorizate? Nu, că nu am voie decât cu o staţie, conform proiectului. Dar de ce am totuşi nevoie de staţie, care este şi obligatorie? Daţi-mi vă rog un singur motiv, în afară de preluarea de comenzi. Lăsaţi la aprecierea noastră dacă alegem să luăm comenzi pe staţie sau pe aplicaţii. Eu unul, aleg aplicaţiile. Mi-au ajuns 15 ani de ascultat staţia. Care este scopul serviciului de taximetrie? Ca un client să poată angaja un taxi atunci când are nevoie. Câţi clienţi ar prefera să aştepte la telefon câte 10-20 min. să li se caute un taxi de către „dispeceratele autorizate” în loc să deschidă aplicaţia şi să găsescă un taxi imediat? Vrem să ne întoarcem în trecut? Dispeceratele ar trebui desfiinţate. Se vede că totuşi doriţi o reformă în taximetrie. Dar soluţiile gândite nu sunt bune. Nu prin card securizat sau aparat cu interfaţă video (??) se vor rezolva problemele, adică refuzarea curselor şi aplicarea de tarif preferenţial, pentru care se doreşte reformă. În mod paradoxal, pe aceşti „taximetrişti”, cei care fac preţuri, nici măcar nu-i afectează, pentru că ei nici măcar nu lucrează cu aplicaţii sau staţii. Ei nu vor dispărea, iar imaginea noastră, a celor ce muncesc cinstit, va fi ştirbită în continuare. Deci, ce se doreşte?”

„NU ÎNGROPAȚI TAXIMETRIA! Eliminați obligativitatea dispeceratulului, faceți tarif unic pe Bucureşti şi stabiliți taxa pentru dispecerat. Nu ne vindeți la dispecerate la solicitarea Cotar! Zece zile de dezbatere pentru regulamentul 178 nu sunt suficiente pentru propunerile taximetriştilor. Dacă regulamentul trece în forma din data de 19-12-2017, taximetriştii vor fi sclavii dispeceratelor iar municipalitatea nu are nimic bun de câştigat, ba din contră, clienții transportatorilor autorizați vor plăti mai mult pentru transportul cu taxiul. Vă reamintesc faptul că dispeceratele cărora le dați putere deplină asupra taximetriştilor sunt sub protecția Cotar și fac parte din cartelul care a fost sancționat în 2015 de Consiliul Concurenței. Taximetria a ajuns deplorabilă din cauza mafiei dispeceratelor. Vă rog să susțineți părerea taximetriştilor care prestează serviciile, NU a mafiei dispeceratelor.”, trimite cu respect mesajul său către cei din primărie și Viorel.

„Cum să facem performanță în aceste condiții de concurență neloială? În calitate de clienți ai serviciului de taxi, se constată că aceștia sunt obligați să descarce 32 de aplicații de taxi în telefoanele mobile ca să se contacteze dispeceratele taxi și nu direct înspre executanții serviciului, adică înspre taximetriști, astfel cum sunt aceștia definiți în Legea nr. 38/2003. Această măsură nu considerăm că este corectă atâta vreme cât sunt respectate obligațiile legate de asigurare a dispecerizării taxiului utilizat în activitate: nerespectarea dreptului clientului de a comanda direct un taxi sau de a se adresa direct taximetristului, adică executantului serviciului, prin apelare directă pe telefonul mobil al taximetristului. Nerespectarea obligativității taximetristului de a nu refuza clientul ce i-a solicitat direct executarea serviciului (prin telefon mobil propriu și personal. Neasigurarea stațiilor de taxi amplasate corespunzător tipului de transport, și suficiente ca și număr. Nesancționarea mașinilor private oprite sau staționate în stațiile de taxi, și așa prea puține. Nesoluționarea în drept a reclamațiilor clienților serviciului de către instituția abilitată, respectiv PMB, Serviciul Control Transporturi sau OPC și nu de către dispeceratele taxi cum observăm că se dorește. Nesancționarea dispeceratelor taxi ce stabilesc amenzi taximetriștilor sau impun condiții de funcționare a transportatorilor colaboratori ai acestora. Nesancționarea angajatorilor care nu plătesc ore de noapte sau suplimentare, nu decontează toate cheltuielile făcute de către angajat în numele angajatorului, carburant, ITP, spălătorie”, spune și Marian, probabil taximetrist la plan.

Constatin duce propunerile de modificare către un alt nivel, văzut probabil prin geamurile fumurii ale ride-sharingului: „Aplicațiile de comenzi online trebuiesc reglementate astfel încât activitatea lor să fie în cadrul legii. Prin interzicerea celor mai populare aplicații „oficiale” cât și de ride-sharing nu vor avea câștig de cauză nici clienții, nici taximetriștii, ci doar dispeceratele de taxi. Urmăresc cu poftă discuțiile taximetriștilor din social media și părerea a 99% dintre ei e că în continuare tariful prea mic este problema, deși recent s-a modificat. Majoritatea visează să se îmbogățească din taximetrie și fac analogii ireale cu alte capitale europene unde sunt prețuri mult mai mari însă și salariile cetățenilor sunt pe măsură. Pentru o meserie care nu-ți cere nici un fel de studiu, ei ar vrea să câștige cât un inginer, doctor, etc. Ar trebui făcute controale amănunțite în rândul lor, de aici a și plecat reorientarea oamenilor către serviciile de ride-sharing, pentru că acolo se fac verificări în rândul șoferilor și se asigură o conduită civilizată. Taximetriștii „legali” din București pe de altă parte visează doar la curse de 100 RON, tips generos, să-și facă vile și case din banii de taxi. Părerea lor despre noi, clienții, este că suntem sclavii lor. Se fac prețuri peste prețuri, refuză curse, se uită urât la tine dacă le dai 1 leu peste prețul din aparat de parcă tips-ul este ceva obligatoriu. Ei nu vor să se schimbe, vor doar bani mai mulți pe aceleași condiții. Degeaba veți vedea în comentariile de aici că „nu sunt toți așa”, din păcate cei care nu sunt „așa” sunt foarte puțini, mult mai puțini decât cei care își bat joc de taximetrie”, mai spune Constantin.

„Nu judeca pe altul până ce nu ai umblat un kilometru în mocasinii lui”. „Dacă îi judeci pe oameni nu mai ai timp să îi iubești” Maica Tereza. „Cu judecata cu care judecați, veți fi judecați și cu măsura cu care măsurați, vi se va măsura”. E cazul să vă mai spun pe cine am citat? A devenit sport național să judecăm cum și pe câți bani își fac alții meseria. La subiect… Cea mai mare parte a prevederilor din proiectul de hotărâre există deja în legea 38/2003 cu adăugirile ulterioare. Proiectul în dezbatere servește doar dispeceratelor. Interzicerea aplicațiilor Clever și Star retrogradează relația client-șofer, eficiența acestor aplicatii fiind evidentă și mult peste orice au oferit dispeceratele vreodată. Serviciile de transport ILEGALE și care ne concurează neloial, (fără autorizații/licențe/atestate) UBER, TAXIFY nu suferă consecințe. Ce sume ar intra la buget prin amendarea șoferilor, clienților și platformelor online care au intrat nestânjeniți pe piața taximetriei (afectată deja de prezența ilegală a ilfovenilor)? Cât ar fluidiza traficul Bucureștiului eliminarea a 10.000 de autoturisme din trafic (taxi IF + UBER&TAXIFY + alți transportatori ilegali)? De fapt sunt mai mulți. În București, văd o singură soluție pentru transportul de persoane în regim de taxi la nivelul lui 2018: Înființarea DISPECERATULUI UNIC al municipiului București. Astfel taxiurile vor avea: pachet UNIC de tarife, limpede pentru client, număr de telefon UNIC (nu cauți la 10 dispecerate un taxi, tehnic vorbind se pot prelua mii de comenzi simultan și transmite șoferilor din imediata apropiere), o aplicație UNICĂ, controlul numărului de taxiuri devine mult mai facil, ilegaliștii pot fi ușor depistați și eliminați. Reclamațiile se pot soluționa rapid. INTELIGENȚĂ EXISTĂ, VOINȚĂ POLITICĂ NU!”, explică momentul și Răzvan, citând oameni care au lucrat pentru binele omenirii.

„Bună ziua! Ce vrea Cotarul, nu vrea niciun taximetrist! Aplicațiile Clever și Star sunt vitale pentru taximetriștii corecți! Cotar, nu asta au dorit taximetriștii când au ieșit în stradă! Dacă se va interzice Clever-ul și Star-ul, vom bloca orașul. Toți taximetriștii din toată țara ar trebui să iasă în stradă, să ne apărăm interesele noastre, nu ale Cotarului!”, spune și Costel în mesajul trimis pe site-ul Primăriei Capitalei.

„Un abuz din partea PMB care nu este suficient că nu face nimic altceva decât să submineze această categorie profesională cu o grămadă de hârtii și nimic bun concret gen stații pentru taxiuri, piraterie sau nefuncționalitatea serviciului transporturi din cadrul PMB. Acum ne va spune doamna Firea cu cine să lucrăm și de unde ne vom face planurile pentru firme! Ca întodeauna, ce merge la noi trebuie stricat și schimbat, cu alte cuvinte nu mai au voie Clever și Star pe piață și trebuie schimbate cu Point-ul. Interesele cui serviți doamnă primar, nimeni din primarii dinaintea dvs. nu a încurcat mai rău această profesie! Adevărul este că nu va pricepeți la ceea ce înseamnă taximetria din București, dar nici nu vreți să întrebați pe cei care se pricep! Eu mă ofer voluntar pentru a vă ajuta, cu toate că timpul meu este limitat deoarece am soția bolnavă de cancer în fază terminală! Sper să citiți această părere și să nu fiți indiferentă la realele noastre probleme”, spune și Mihai pe site-ul PMB.

„Îmbunătățirea serviciilor de taxi nu se poate realiza prin îngrădire, îndiguire, interzicere. Dacă ne dorim o economie de piață sănătoasă, secundată de o democrație reală. Ca în orice domeniu, mediul de afaceri este reglat de către piață, respectiv consumatori. Așadar, în loc să distrugeți aproximativ 70% din taximetria bucureșteană actuală, prin metode ce îmi amintesc de secretarii de partid din ITB, mai bine creați condițiile unei competiții acerbe. Dar, în primul rând a unei competiție loiale, onorabile. Calitatea serviciilor se realizează prin concurență și nicidecum prin dat cu barda. Pentru asigurarea stării tehnice și estetice a taxiurilor se pot creea 2-3 puncte de inspecție arondate RAR, special pentru transportul de persoane. În prezent, știm cu toții ce înseamnă ITP. Liberalizarea totală a tarifelor va creea posibilități multiple de a alege pentru clienții de taxi. Taxiul oferă un serviciu premium, nu este nicidecum o necesitate. A nu fi confundat cu RATB, mai ales că nu este subvenționat de PMB. Terminați cu mafia licențelor dacă vreți taxiuri cu licență de București. Oricum, ideea de licență locală este o aberație pentru că aproape elimină competiția între transportatori. Vrem calitate? Atunci să îi lăsăm pe cei care sunt în stare să furnizeze un raport calitate/preț cât mai bun. Indiferent de unde vine. Clientul trebuie să aibă dreptul de a alege!!! Cei care fac prețuri, lucrează ilegal, au comportament inadecvat samd, vor fi eliminați de piață. La fel și firmele pentru care lucrează acești nedoriți. Ceea ce poate PMB să facă momentan este să creeze condițiile necesare pentru taximetria civilizată. Atestatele de taxi să fie mult mai severe și mai complexe. Sunt semi-analfabeți cu atestat de taxi!!!! Mulți, mulți!!! Ce fel de comportament puteți aștepta de la ei??? Ce atitudine?? Stațiile de taxi, și așa mai mult decât insuficiente sunt mereu ocupate de alte mașini decât taxiuri. Poliția Locală se uită nepăsătoare. Multe de discutat dar nu este spațiu”, spune și Robert, taximetrist cu experiență.

„Vă scriu acest mesaj în speranța că într-o bună zi și părerile oamenilor muncitori vor fi luate în seamă. Nu înțeleg de ce ați interzice două aplicații care ușurează atât treaba taximetriștilor cât și a clienților, care sunt legale și lucrează doar cu taximetriștii care au documente valabile, respectiv licențe și autorizații de transport, iar un serviciu precum e uberul care accepta orice persoană fără atestat și licențe de transport doriți să îi lăsați să lucreze în continuare. Tot ce văd eu în această propunere este ca dv. ca și instituție nu doriți și nu vreti să luați în seamă părerea oamenilor. Vă rog respectos să citiți mesajele noastre și să luați o decizie cât mai favorabilă și să nu urmați diferite interese personale cum se întâmplă în România. Ascultați și părerea oamenilor muncitori care plătesc foarte multe taxe și impozite și vor să muncească.”

„Dacă doriți să aflați mai multe despre taximetrie ascultați șoferii care stau zi de zi minim 10 ore pe stradă! Noi suntem cei care lucrăm cu clienții și noi suntem cei care mulțumim clienții. Sunt șofer de taxi de 18 ani și aș vrea să nu mai existe dispeceratul, să putem lucra cu tariful stabilit de noi. Dispeceratul doar să intermedieze găsirea unei mașini pentru clienți cu tariful care îl avem pe mașină, nu mai vrem să restabilească dispeceratul tariful de taxi, să dispară mașinile care sunt licențiate pe comunele din județul Ilfov, să facă taxi doar în localitatea unde sunt autorizați, iar Uber dacă vrea să colaboreze, să colaboreze cu transportatori autorizați. Clever și Star Taxi ne ajută foarte multe activitatea noastră de taxi”, este recomandarea lui Daniel.

„Bună ziua, am o întrebare pentru cei care au scris mesajele anterioare contra dispeceratului: nu văd o propunere de contrasoluție? Adică ok „să nu ne vindem la dispecerate” dar care este soluția? Domnii „uber” (intenționat am scris cu litera mică – nu merită literă mare) de mai sus ar trebui să știe că în timp ce firmele de taxi plătesc impozit pe salariile angajaților, asigurări sociale pentru angajați, medicina muncii, pentru angajați „uber” nu plătește aceste taxe, deci unde e concurența loială? Dar să revenim la discuția cu dispeceratele, câteva argumente pro dispecerat, oricare ar fi chiar și al P.M.B. rata de onorare a comenzilor venite din dispecerat este de 100% deci se efectuează toate cursele, nu sunt solicitate sume suplimentare pentru cursele respective, în cazul pierderii unor obiecte se pot recupera mai ușor cât și alte argumente, nu intrăm în mai multe detalii. În privința aplicațiilor Clever sau Star aceștia pot foarte ușor semna un contract cu un dispecerat și vor funcționa în continuare. Într-adevăr, și printre șoferii de taxi trebuie o „curățenie”, de aceea am propus înființarea unui CAZIER TAXI ON LINE unde să fie înscriși toți șoferii cu abateri și unde pot fi verificați înainte de angajare. Și ca să atingem toate subiectele mai ar fi problema cu cei din Ilfov, care trec autorizațiile de pe o firmă falimentară pe alta sau despărțirea unei firme cu 50 autorizații în 10 firme cu 5 autorizații pentru a nu se mai plăti TVA. Această trecere se face în câteva zile cu funcționari corupți desigur. Și atunci unde este concurența loială în domeniul transportului de persoane în București? O propunere ar fi înființarea prin Legea 38/2003 a unui registru NAȚIONAL al autorizațiilor taxi, înființarea unui cazier taxi online pentru șoferi (asta ține mai mult de P.M.B.) și eliminarea TVA la societățile de taxi și un exemplu ar fi societățile de asigurări care nu plătesc TVA și unde sumele încasate sunt cu mult mai mari decât cele din transportul de persoane în regim taxi”.

„Cred că este o eroare intenționată să scoatem aplicațiile Star Taxi și Clever Taxi în afara legii, ele sunt aplicații care au dezvoltat foarte mult serviciul de taximetrie aflat în impas la momentul apariției lor. Vorbesc în calitate și de taximetrist și de consumator taxi. Aceste aplicații mă pun în legătură directă cu clientul și mă ghidează într-un timp foarte scurt să ajung la comandă, primesc calificative și te determină să te porți frumos, eu cred că o pot confirma toți consumatorii de servicii Star sau Clever. Marea problema o reprezintă Centrul Vechi, maimuțele, antenele de mare putere și măsluite, mașinile de stau să cadă, șoferii care fumează și au un jeg de nedescris… unde mai pui că se poartă ca în zonele rău famate din capitală. Eu cred că aceste aplicații se pot integra în sistemul de taxi și pot ajuta la dezvoltarea lui”, spune și Lucian în mesajul său.

„Bună seara dna Firea, cum este posibil ca în România anului 2017 ce să mai 2018, dvs și cei care se află în structurile de conducere ale PMB să doriți interzicerea evoluției? Să doriți interzicerea tehnologiei? De când au apărut aceste aplicații de taxi care fac legătura mult mai repede între șofer și pasager, nu numai că, comenzile taximetriștilor sau triplat, dar și clienților le este mult mai ușor să facă o comandă, și desigur având toate datele taximetristului clientul este mult mai în siguranță știind în ce taxi se urcă, plus că sistemul de rating și secțiunea de comment din aplicații este de ajutor atât pasagerului cât și șoferului. Vreți să fim o capitală europeană, iar dumneavoastră încercați să îngreunați sau să interziceți complet anumite lucruri care ne fac viața mai ușoară, cum este posibil să apărați interesele COTAR și ale mafiei dispeceratelor? Sunt alte atâtea lucruri care au nevoie de atenție, iar dumneavoastră vi s-a pus pata pe aplicații? Păi ați fost pusă acolo să ne ajutați, să ne faceți viața mai ușoară doamna Firea, nu să ne îngreunați viața, nu să ne lăsați fără un loc de munca, dumneavoastră aveți ce duce acasă la copii ? Vă spun eu, aveți cu vârf și îndesat, mai bine rămâneați să prezentați știrile, că la primărie și politică nu vă pricepeți deloc, lăsați aplicațiile gen CLEVER ȘI STAR sau altele în pace și puneți mâna să interziceți UBER că ăia ne iau pâinea de la gură și nu sunt reglementați deloc! Faceți-vă treaba cum trebuie, vă voi face reclamație până la Curtea Europeană că luați mită de la COTAR și de la patronatele de taxi pentru a ne transforma din nou în sclavii dispeceratelor, eu voi continua să susțin și să folosesc aceste aplicații și nu numai eu, ci milioane de români, pentru că îmi ușurează munca foarte mult și nu mai stau la mila nimănui, nu ne puteți întoarce în timp, nu ne mai puteți băga pumnul în gură! NU VEȚI PUTEA OPRI EVOLUȚIA. JOS FIREA, JOS PSD, JOS COTAR, JOS SCLAVIA”, își strigă și Marian nemulțumirea pe site-ul PMB, privind în jos cu mânie.

„Bună ziua, sunt taximetrist din 1982 și am lucrat sub diferite forme în branșa aceasta, însă ce se pregătește acum prin această hotărâre a consiliului local consider că se încalcă dreptul la muncă în special a taximetriștilor independenți care oricum duc povara dispecerizării obligatorii. Prin interzicerea folosirii aplicațiilor Clever și Star, se va legifera monopolul companiilor de taxi care oricum există, iar în același timp cei afectați vor fi și clienții care vor întâmpina greutăți în a comanda un taxi cu aplicații civilizate și practice. Aceste aplicații ușurează munca șoferului și dă posibilitatea clientului să se adreseze unui număr mai mare de șoferi, deci cu șanse mult mai rapide de a găsi mașina dorită cu tariful care îi convine și cu șoferul care are recenziile cele mai bune. Cu speranța că nu vom fi obligați, șoferi și clienți, să renunțăm la un prezent și viitor tehnologizat conform vremurilor, vă mulțumesc pentru posibilitatea de a-mi exprima punctul de vedere.”

„Reglementarea selectivă a activităţii de transport public local de persoane în regim de taxi pe care PMB o propune este una partizană, nu una care să îmbunătăţească serviciul de transport în regim de taxi. Astfel, PMB trebuie să ţină cont de opiniile transportatorilor autorizaţi, cei care investesc, fac eforturi şi sunt cu adevărat responsabili de calitatea și siguranța transportului și a pasagerilor. Asociațiile patronale REPREZENTATIVE definite la art.54 din legea 38/2003, reprezintă un grup de restrâns de transportatori și dispeceri, care de-a lungul timpului s-a dovedit a fi nociv pentru taximetrie, acestea trebuiesc consultate doar în ceea ce priveşte stabilirea tarifelor maximale, ceea ce în momentul de faţă nu este cazul. Este momentul ca PMB să pună capăt acestui business cu contracte de dispecerizare pentru care unele dispecerate s-au înfiinţat. PMB prin compania de dispecerizare a activităţii de transport public local de persoane trebuie să asigure cadrul legal în ceea ce priveşte îndeplinirea condiţiilor de către transportator, care în mod obligatoriu trebuie să fie arondat unui dispecerat. Unele dintre dispeceratele actuale au sabotat din greu transportatorii autorizaţi, impunând acestora de tarife de criză şi împotriva cărora Autoritatea de Autorizare a PMB nu a luat nici o măsură, din contră, în momentul de faţă le acordă puteri sporite chiar dacă legiuitorul i-a reglementat ca activitate conexă a activităţii de transport, iar rolul lor este strict reglementat şi anume acela de primire şi redare comenzi. Puterea şi încrederea care li se acordă în continuare acestor dispecerate, mie personal mi se pare cel puţin suspectă şi urăt mirositoare, aşa că rog pe Primarul General să mai reflecteze la acest lucru. Propun ca Autoritatea de Autorizare a PMB să elibereze autorizaţie de dispecerat doar acelor intreprinderi economice care dovedesc calitatea de transporator autorizat şi are atribuit în gestiune delegată serviciul public de transport în regim de taxi”, arată problemele acestui act normativ și Viorel, bun cunoscător al realităților noastre zilnice.

„Despre securitatea șoferilor nu vorbește nimeni? Despre timpul de lucru cine vorbește? A vorbit cineva despre salariu? Cine stabilește, și mai ales după ce normă se impun planurile? Observ că numai clienții au dreptate și drept de a se plânge, dar cei care își suflă mucii și ascund batistele între banchete, dar cei cu parfum de alcool și usturoi, dar cei agresivi, dar cei care nu vor să plătească cursa, nu mai vorbim de cei care nu dau bună ziua! Care patron de taxi a plătit un concediu medical? Despre concediu de odihnă nu poate fi vorba, combustibilul este al șoferului și culmea patronul vrea să îi duc chitanțe, care întotdeauna nu sunt de ajuns, vrea mai multe! „dă și tu 10 lei la fata aia la peko și îți dă mai multe bonuri” DE CE? VORBITI FRĂȚIORILOR ce vă doare, nu vă mai lăsați batjocoriți de dispecerate, de clienți violenți, de patroni nesătui! Au făcut averi pe spatele șoferilor și acum vor „norme”, CHIAR NU VĂ ESTE RUȘINE? Ați auzit de vreun control la dispecerate? Domnilor decidenți, v-ați sesizat când un nesimțit prost crescut a fost refuzat, dar când un șofer a fost omorât ce măsuri ați luat? Vreți doar taxe peste taxe, faceți ceva și pentru șoferi!”, își strigă nemulțumirea și Cornel pe site-ul Primăriei Generale.

„Bună seara. Sunt transportator autorizat de PMB. Vă rog să țineți cont de părerile taximetriştilor şi să amânați termenul de propuneri pentru modificarea HCGMB 178, acesta fiind prea scurt pentru a lua în considerare părerile taximetriștilor, din cauza liberelor de sărbători de Crăciun și revelion. Cu tot respectul, pentru o mai bună funcționare a executării serviciului de taxi, la capitolul drepturi, am găsit numai obligații! În speranța că ne dorim o taximetrie corectă, vă rog să introduceți în HCGMB 178 tariful de noapte și tariful extraurban prevăzut în L38/2003. Se pleacă de la premiza că singurul care are drepturi și dreptate este clientul în raport cu taximetristul. Cum trebuie să reacționăm când un client dorește să coboare fără să achite cursa, are conduită necorespunzătoare, murdar sau cu animale fără cuşcă, ori este în stare avansată de ebrietate sau este recalcitrant? Eliminați obligativitatea dispecerizării, pentru că aceste dispecerate taxi căpuşează taximetria prin costurile obligatorii ale contractelor și anexelor care ajung cât leasing-ul unui auto nou. Menționez că 9 dispecerate au fost sancționate de Consiliul Concurenței prin decizia 8/2015 pentru formarea unei alinieri de tarife de ruinare la 1.39/km. Aceste dispecerate sub protecția COTAR ne-au ruinat timp de 9 ani. Pe lângă faptul că le fac reclamă gratuită purtându-le permanent siglele cu denumirea acestora pe portierele taxiului pe care îl conduc, sunt obligat ca pe lângă taxa lunară de dispecerizare obligatorie voi fi obligat să cumpăr un alt produs agregator cu un cost în plus față de cel al stației radio emisie recepție. NU interziceți folosirea aplicațiilor de tip taxi care colaborează cu transportatorii autorizați, acestea fiind cele mai importante și moderne surse de clienți fără de care nu ne putem plăti taxele către DITL, PMB, redevență, CASMB, impozitele pe profit, Cărți de Muncă, autorizații PMB, taxe către RAR, metrologie, ITP, agreare taxi, asigurări, reparații și recuperarea investiției”, arată și Ovidiu, taximetrist PFA, problemele pe le-a avut și care o să le aibă în viitoarea activitate după această reglementare.

„Eliminarea concurenței neloiale din București nu se rezolvă prin interzicerea aplicațiilor Clever și StarTaxi pentru că în aceste două aplicații sunt înscrise, în marea lor majoritate, mașini cu licențe de transport pe municipiul București și care activează în cadrul unor dispecerate autorizate. Noi taximetriștii autorizați din București, dorim să ne desfășurăm activitatea în condiții normale, fără concurența neloială din partea UBER și TAXI FY, fără pirați, fără taximetriști care fac prețuri sau care refuză curse fără vreun motiv întemeiat conform legii taximetriei. În primul rând Guvernul ar trebui să adopte hotărârea prin care se scoate sintagma „în mod repetat” din lege și apoi autoritățile locale vor avea mână liberă să aplice legea așa cum este normal să fie aplicată, pentru că de aceea avem o lege a taximetriei… ca să fie respectată, nu? Interzicerea aplicațiilor Clever și StarTaxi nu rezolvă absolut deloc nimic din ce ar trebui rezolvat, ba din contră, trimite serviciul de taxi înapoi cu vreo 5-6 ani, când comenzile se transmiteau exclusiv prin stațiile radio și toată lumea era nemulțumită într-un fel sau altul. Sper ca observațiile și sugestiile noastre să fie citite de cineva din Consiliul General al PMB și de doamna Primar și să se adopte niste măsuri „normale la cap”.

Și Matei spune problemele sale și de ce vrea ca aplicațiile agregatoare să nu se interzică: „Bună ziua, sunt taximetrist iar aplicațiile Clever și Star sunt uneltele mele, datorită lor ajung mai repede la clienți, datorită lor clienții mă găsesc mai repede și tot datorită lor stau în trafic și nu pe colțurile intersecțiilor (stațiile de taxi fiind ocupate de mașini particulare sau fiind insuficiente). Așa dar pot spune fără reținere că aceste două aplicații care lucrează cu mașini autorizate și cu șoferi atestați sunt un lucru benefic atât pentru noi taximetriștii cât și pentru clienții care nu trebuie să mai sune la dispecerat și să aștepte 10-20 minute pentru ca în final o voce plictisită să le răspundă „îmi pare rău reveniți”. Iar pot spune că într-o lume a taximetriei în care: dispeceratele aplică amenzi financiare (care din punct de vedere legal sunt ilegale), o lume în care patronii îți cer să nu faci încasări astfel riscând să fii pus să plătești tva, sau la angajare, îți este pusă în față și demisia în alb, aceste două aplicațiii reprezintă singurul lucru bun pentru taximetrie. Consider că aplicațiile care lucrează cu mașini și șoferi neautorizați pot fi blocate pe țară fără nici o problemă. În speranța că veți lua o hotărâre înțeleaptă, doresc tuturor un an nou mult mai bun!”.

„Îmi pierd timp din viață să vă scriu aici, chiar dacă știu sigur că vocea noastră nu contează și că orice am spune noi, voi cei de la putere faceți ce vreți. Cu toate astea vă invit să citiți toată mențiunea mea în decursul a cât fumați o țigare. Atâta timp cât Uber și aplicațiile de transport Persoane ilegale sunt pe piață, taximetristul și industria taximetriei o să se ducă în jos. Taximetristul forțat de concurența neloială va face în continuare prețuri și va folosi maimuța iar principalul pierzător este orașul în sine, pentru că nu este în stare să ofere servicii de transport public civilizate și la standarde europene. Din moment ce prin atitudinea dumneavoastră și a celor care fac presiuni, interziceți taximetristului și ultima chestie care poate să-i ușureze munca (aplicațiile Clever și StarTaxi, n.n.) o să puneți cruce taximetriei. Poate asta este și scopul acțiunilor. Și acum vin și vă întreb: dacă acest HGCMB rămâne în vigoare pot să mă duc Uber? Nu de alta, dar asta mă forțează primăria. Credeți că este o variantă bună pentru oraș ca Uber să înlocuiască taximetria? Eu unul nu îmi doresc să fiu „partener” cu acest parazit dar se pare că asta se dorește la nivel înalt. Să lucrăm ilegal și să riscăm să plătim amenzi pentru că încercăm să ducem un ban acasă. Pe taxi este exclus să continuăm în condițiile în care licențele sunt la „băieții destepți” și dăm 1000 de lei chirie lunar la ele, iar CM crește de la 01.01.2018 la 900 de lei. Off, e greu să vă explic că ne distrugeți, e greu să vă înteleg din acțiunile care le întreprindeți ce doriți de fapt. Dacă vroiați într-adevăr să ne ajutați, desființați COTAR-ul, retrăgeați pirații cu grefe, făceați curățenie la Șelari și în alte zone unde se merge cu „50 de lei boss e bine?”… Puneați un tarif de noapte și de exterior, aveați atâtea metode să ne ajutați. Dar ați ales varianta proastă. Nu îmi ajung 2000 de caractere să vă împărtășesc tot ce simt, vă las decât finalul: PROTESTELE VOR CONTINUA. Poate nu la fel de pașnic cum au fost”,  își trimite și Cristian speranța că mesajul său va fi citit de către primarie, probabil taximetrist și coleg care a participat la protestele spontane de la sfârșitul anului trecut.

„Am rămas dator la DITL și ANAF și acum plătesc sumele restante cu dobânzi și penalizări. La dispecerat nu pot rămâne dator, că-mi decolantează ăia mașina. Asta ce înseamnă? Că SC DISPECERAT TAXI SRL are întâietate în fața statului român vederea colectării debitelor. Nu este corect, nu mai vreau dispecerat taxi! Noi taximetriștii, nu ne-am dus copii în vacanță, în schimb le-am creat lor condiții să-și ia Jeep-uri! Faceți-le vă rog o lege separată de cea a taximetriei, dacă tot sunt atât de importante aceste dispecerate taxi! Pe toate canalele de comunicare din media aud că ele sunt benefice consumatorului de servicii de taxi. Cu toată sinceritatea vă recomand, în cazul în care nu doriți să ne descătușați de aceste costuri obligatorii, să transferați responsabilitatea costurilor acestora în dreptul pasagerilor de taxi (din moment ce acest lucru este mai bun pentru client decât pentru taximetriști). Să vedem atunci cine mai sună la dispeceratul taxi! Eu tot în stradă am să fiu, adică acolo unde îmi este indicat în Legea Taximetriei, respectiv în stația de taxi amenajată și semnalizată corespunzător prin indicator. Vă rog din suflet, scoateți activitatea de dispecerat taxi din legea taximetriei. Mai mult rău a făcut decât bine. Toate clonele și grefele sub siglele lor sunt identificate în trafic. Luați informațiile de la Biroul Tehnic al BPR și vă veți convinge! Legat de sancționarea transportului ilicit fără autorizație, bravo, vă felicit.Trebuia să se întâmple și asta!”, roagă și George din suflet pe Primarul General.

„Bună ziua și „La mulți ani!” Doamnă Primar! În primul rând dorim să vă mulțumim pentru implicarea dumneavoastră în problemele taximetriei pe care nu le-a rezolvat nici un primar în mandate întregi, ce ați realizat dumneavoastră în mai puțin de o jumătate de an. Suntem de acord că în această breaslă trebuie pus accentul pe siguranță, confort și mai ales bun simț. De acord că trebuiesc luate măsuri împotriva celor care nu au nimic în comun cu această meserie, însă vă rugăm frumos să nu condamnați această meserie la ruină! Sunt mii de bieți oameni care încearcă să ducă o amărâtă de pâine acasă, probabil că sunt multe de dezbătut și timpul nu vă permite să analizați toate aceste comentarii. Dorim să credem că sunteți în continuare o persoană demnă de stimă și respect, că aveți un caracter demn de toată omenia, lucru care este pe cale de dispariție, și că ideea de a rezolva această problemă în grabă și pripă nu este influențată de niciun gând rău intenționat al unei denominațiuni, organizații ori persoane. Dorim să ne mândrim cu dumneavoastră că sunteți un primar vertical, care trece lucrurile în primul rând prin prisma inimii și apoi a rațiunii, că simțiți alături de cei de jos, ca noi. Nu ne lăsați pradă șacalilor, făcându-le pe plac, aprobându-le legile făcute în favoarea lor. Demonstrați încă odată că sunteți mai mult decât un Primar și că sunteți în primul rând OM. Vă mulțumesc pentru oportunitate și vă doresc tot binele din lume!”, scrie și Nelu pentru Primarul General, ca un ultim strigăt către omul Gabriela Firea, și de la care speră să rezolve problemele pe care le are ca și taximetrist.

Încheiem și noi analiza comentariilor trimise pe site-ul primăriei cu cel pe care l-a trimis Nelu către Primarul General Gabriela Firea, cu mențiunea că propunerile de modificare ale lui Pop Cornel vor avea un material dedicat care va lua o formă oficială de depunere la Registratura Primăriei Capitalei pentru dezbaterile care vor urma în Comisia de Dialog Social, special constituită acum doi ani pentru elaborarea sau modificarea acestui Regulament Cadru. Nu uitați momentul de miercuri, în care două organizații legal înființate au cerut oficial Primarului General o întâlnire, unde fiecare dintre cei care au scris comentarii pe site-ul Primăriei Municipiului București și toți taximetriștii interesați pot participa deschis la dialog, conform Legii 52 din 2003.