DE ASTAZI INTRA IN VIGOARE PLAFONAREA TARIFELOR RCA

După ce a trecut de toate procedurile birocratice, Ordonanța Guvernului de plafonare a tarifelor RCA intră de astăzi în vigoare, astfel că șoferii își pot încheia polițe de asigurare la noile tarife în orice reprezentanță sau cu orice agent de asigurare din țară.

Celebra bifă care dubla valoarea unei polițe RCA a fost eliminată pentru taximetriști.

Tarifele de primă RCA maxime au fost determinate pe baza metodologiei adoptate de Consiliul ASF pe data de 5 octombrie în urma unui proces de consultare publică, iar calculele respectă atât prevederile OUG 54/2016, cât și practicile actuariale general acceptate în industria asigurărilor.

În 19 septembrie, Guvernul a stabilit prin Ordonanță de Urgență că tariful RCA va fi plafonat pe o perioadă de șase luni. Plafonarea a fost aprobata de către Consiliul Concurenței, România fiind în prezent singura țară europeană care are în vigoare o asemenea prevedere legislativă de plafonare a polițelelor RCA.

„Prin această Ordonanță de Guvern, se instituie un mecanism de control al pieței asigurărilor obligatorii auto din România, prin stabilirea de către Autoritatea de Supraveghere Financiară a tarifelor de primă maxime pe categorii de vehicule, tarife ce urmează a fi aplicate de către societățile de asigurare RCA. Menționăm că tarifele de primă maxime pe categorii de vehicule au fost stabilite de către ASF în urma consultărilor cu asociațiile transportatorilor și cu societățile de asigurări și că actul normativ a fost avizat de Consiliul Concurenței”, precizează Guvernul prin Ministerul de Finanțe

Indiferent de istoricul asiguratului și de accidentele acestuia, tarifele maxime la RCA vor fi aplicate timp de 6 (șase) luni.

Metodologia de calcul a tarifelor maxime și indicatorii folosiți au făcut obiectul consultărilor cu principalii parteneri de dialog implicați în problematica RCA – asociaţiile patronale ale transportatorilor, precum şi societăţile de asigurări care operează pe piața RCA.

Pentru autovehicule de transport persoane, prima de asigurare se calculează după numărul de locuri a autovehicului. Celebra bifă care dubla valoarea unei polițe RCA la taxi a fost eliminată.

De exemplu, pentru un autovehicul de transport marfă cu masa peste 16 tone deținut de o persoană juridică, rezultă o primă maximă de 7.534 de lei, iar în cazul autovehiculelor de transport de persoane cu o capacitate de peste 40 de locuri, aplicarea metodologiei de tarifare a rezultat la o primă maximă de 6.600 lei.

Totodată, pe segmentul autovehiculelor cu o capacitate cilindrică între 1.201-1.400 cmc, deţinute de persoane fizice din categoria de vârstă 31-40 de ani, tariful de primă maxim rezultat este de 610 lei.

Lista pentru noile tarife plafonate ale RCA o găsiți aici

Transportatorii: Lupta nu s-a încheiat. Îi sfătuim să se ducă la ei acasă și să ne lase în pace, pentru că ne-au furat destul! Dacă vom sta pe tânjală, peste un an de zile iar vom începe să plângem cu toții. 

„Trebuie să ne continuăm demersurile pentru că nu aveți decât o pauză de șase luni. Cu ajutorul bunului Dumnezeu și al viitorului guvern vom mai avea o prelungire cu trei și încă trei luni și vom ajunge la un an. Dar în anul acesta, noi nu trebuie să ne lăsăm pe tânjală și trebuie să ne luptăm în continuare cu sistemul, pentru ca aceste prețuri să fie normale și să revină la normalitate. Să nu credeți că aceste multinaționale vă fac dumneavoastră un favor sau mie. Dacă vom sta pe tânjală, peste un an de zile iar vom începe să plângem cu toții”, a declarat Vasile Ștefănescu – președintele COTAR, la o întâlnire cu taximetriștii.

„În continuare vedem că rămâne în fruntea ASF Mișu Negrițoiu, deci piața nu va mai avea un arbitru corect. S-a văzut încă o dată că marile partide parlamentare au jucat doar teatru când au vorbit despre demiterea șefului ASF, ca de fapt el să rămână și să-și vadă în continuare de treabă, dar acest teatru să poată fi folosit în campania electorală. Pe această atitudine și pe corupția generalizată din sistem se bazează tupeul multinaționalelor. COTAR se pregătește ca după alegerile din 11 decembrie să desfășoare o campanie pentru micșorarea tarifului RCA, care și acum este mult prea mare, față de calculele prezentate de raportul de audit Milliam. Dacă asiguratorii vor un război cu transportatorii și cu cetățenii, dacă se simt nedreptății și vor profit de 300% în continuare, îi sfătuim să se ducă la ei acasă și să ne lase în pace, pentru că ne-au furat destul. Noi vom lupta pentru stabilirea prețului RCA conform tarifelor stabilite la discuția care a avut loc pe data de 14 septembrie 2016”, mai spun transportatorii într-un comunicat de presă.

„Românii trebuie să plătească de trei ori mai mult pentru o poliță RCA ca să le asigure lor prosperitatea, în continuare. COTAR nu va tolera această bătaie de joc la adresa întregii populații a României, pentru că deciziile aberante ale acestor multinaționale afectează toți posesorii de autoturisme din România, nu doar pe transportatori”, mai acuză transportatorii prin Vasile Ștefănescu, președintele COTAR.

Acesta a mai aratat că în cazul taxelor de administrare ar mai putea exista diminuări pentru că acestea includ salarii mari și plata unor sedii luxoase.

Spectaculos este și faptul că în textul Ordonanței de Urgență există o prevedere care face referire la obligativitatea încheierii unei polițe RCA pentru căruțe (descrise în text ca vehicule) și care – în interpretarea articolului 2 din noua reglementare de plafonare a tarifelor se arăta că un  „vehicul” este „mijloc de transport cu sau fără propulsie proprie, destinat deplasării pe uscat, pentru care nu există obligaţia legală de înmatriculare sau înregistrare”.

Cum căruţele sunt înregistrate la primării, concluzia a fost că proprietarii sunt obligaţi să încheie asigurarea RCA, însă asiguratorii spun că nu au baza legală să încheie o astfel de poliță RCA.

Despre întâlnirea COTAR cu taximetriștii pe tema RCA și alte câteva subiecte de moment, în video de mai jos: