DACA AI PRETENTII, PUNE UMARUL LA GREUTATE!

Așteptăm o atitudine similară față de taximetriștii din Cluj-Napoca și din partea primarului Emil Boc. Dacă nu lăsați taximetriștii să își facă prețul profitabil real per km, atunci investiți voi în mașini

Inițiativa „Rabla pentru Taxi” a primarului general Gabriela Firea de a acorda vouchere pentru achiziționarea de taxiuri non-poluante începe să semene cu o mascaradă, de care încearcă să profite ipocriții electorali. Nu ai cum să nu vezi golănia politicienilor și a presei antitaximetrie atunci când asculți sau citești printre rânduri opiniile legate de acest subiect.

Ba că Firea își sponsorizează flota de taxiuri, că bugetul primăriei este unul sărac, că !corupție, că electoral, că Voluntari, că Pelicanul… sigur este un singur lucru: fraieri suntem tot noi, taximetriștii.

După ce ani de zile firmele și dispeceratele, în cârdășie cu toate autoritățile au înfometat taximetristul, transformând-ul în cel mai muncit și păcălit breslaș din galaxie, în timp ce autoritatea, primăria și cetățeanul rânjeau satisfăcuți pe 1, 39 lei/km, iată că dintr-o dată, acestui taximetrist i se oferă – pentru prima oară, ceva. Acel ceva care să îl ajute să ducă activitatea asta mai departe. Și că taximetristul înțelege în sfârșit ce i se-ntâmplă și că se poate și altfel.

Trei mii de euro nu sunt bani puțini pentru cel care, ani de zile, i-a fost frică să încaseze mai mult de 10 lei pe o cursă. Însă sunt bani mulți – vezi Doamne, pentru ipocriții din Consiliul General, foarte mulți bani pentru duplicitarii de la Consiliul Concurenței, și sunt enorm de mulți bani pentru presa subvenționată. Mai ales pentru presa chioară și subvenționată de alternatorii din transporturi, care nu vede că aceștia le ucid copii cu TDI-uri de 15 ani vechime aduse cu trenul de prin Europa, sau că se exportă mai bine de 80 de milioane de euro anual în conturi din Olanda sau Silicon Valley.

https://www.facebook.com/academiadetaxi.info/videos/310241749929479/
 
Taximetriștii din București sunt o cauză pierdută. Sfărâmați mediatic și împărțiți pe căprării, retrași pe grupuri de whatsapp acolo unde fac opoziție firavă nou inventatei taximetrie alternativă, orgolioși și încă mândri de meseria pe care o fac de ani de zile, aceștia caută soluții. Iar inițiativa primarului general este văzută ca una bună, care ar putea să dea acestora șansa să își continue activitatea.

Să nu se uite că proiectul oferă acel voucher o singură dată unui transportator, iar principalii beneficiari ai acestui program sunt taximetriștii PFA, care ani de zile au susținut decent această activitate. Ei sunt cei care și-au înfometat familile făcând împrumuturi bancare în trecut de mii de euro pentru a căra cetățeanul pe 1, 39 lei/km atâta amar de vreme, ei sunt contribuabilii care își plătesc cu seriozitate taxele și impozitele, ei sunt cei care au reușit să susțină această activitate cu demnitate și responsabilitate.

În februarie 2020 urmează vizarea multor autorizații în București, în special multe ale PFA. Dacă acest proiect nu își va atinge ținta așa cum a promis primarul general, mulți vor rămâne fără autorizații, fiind în imposibilitatea de a-și schimba mașinile cu unele care să îndeplinească condițiile legale de continuare a activității. Iar acele autorizații vor încape pe mâna samsarilor și a haiducilor din taximetrie. Știm că este o activitate vânată și exploatată de către unii care vor să facă bani cu orice preț. Istoria a dovedit-o.

Iar inițiativa Gabrielei Firea nu este una deplasată. Nu sunt bani pentru fertilizare în vitro, panseluțe sau borduri. Sunt bani de care depind multe familii, sunt bani de care depind oameni care își iubesc meseria, care fac taximetrie de ani buni și care au ținut această activitate în viață, în numele miilor de cetățeni care sunt mulțumiți de serviciile lor, mulțumiți de experiența și profesionalismul lor.

Rămâne de văzut normele de aplicare pe care specialiștii din primărie urmează să le emită. Atunci vom ști dacă vom trece toți la transportul alternativ cu rable pe motorină de 15 ani vechime – că doar sunt legale, sau vom fi taximetriști în continuare. Pentru că tot noi vom fi șoferi Uber, Bolt sau CleverGo. Cu rable de 15 ani, dar cu minus 25 % din câștiguri. De asta zicem că suntem fraieri: dacă ești meseriaș, bani faci și în copac. Ideea este cine te exploatează.

Iar taximetriștii din Cluj vor și ei aceleași lucruri, așa cum ne scrie un coleg, adresându-se primarului Emil Boc. Acelui primar luptător cu „crizele” din România, cerând acestuia să urmeze inițiativa Gabrielei Firea și să pună umărul, dacă are și pretenții. Iată.

„Dacă ai pretenții pune umărul la greutate”

Așteptăm o atitudine similară față de taximetriștii din Cluj-Napoca și din partea primarului Emil Boc. Dacă nu lăsați taximetriștii să își facă prețul profitabil real per km, atunci investiți voi în mașini.

Taximetriștii din ziua de azi lucrează în deficit. Supraviețuiesc de la o zi la alta. Transportul alternativ are tarif dinamic, în timp ce taximetriștii nu își pot plăti contribuțiile sociale către stat, pentru că, încasările zilnice ale acestora, nu acoperă cheltuielile lunare! 99% dintre taximetriștii din toată țara nu au contracte de muncă datorită prețului foarte mic pe km practicat de către primăriile din toată țara. 2500 de taximetriști din Cluj Napoca sunt viitorii asistați sociali ai județului Cluj. Nu datorită acestor investitori, ci datorită celor care nu i-a lăsat să se dezvolte ani de zile, ținând prețul la limita supraviețuirii, după care le-au adus „Marea concurență”, pe care a lăsat-o să aibă tarif dinamic! Nu am înțeles niciodată de ce instituțiile de stat a intervenit în prețul societăților care dețin autorizații de transport pentru taximetrie! De ce nu a fost lăsată piața să regleze tariful?

Este normal ca transportul alternativ să meargă cu 12 lei per km în timpul festivalului Untold? Totul este o mascaradă! Instituțiile de stat nu au dreptul să intervină în prețul societăților private! Este aberant să nu lași ca o societate care deține o autorizație de transport să își facă prețul/km profitabil! Primăria nu dă altceva decât o hârtie, care se numește autorizație! Nu suportă costurile și taxele societăților! Nu subvenționează nimic din costurile mașinilor, combustibilului! Un polițist local din Cluj Napoca are un salariu de 8000 de ron brut fără sporuri. Dacă împărțim acest salar la 168 de ore de muncă, vom vedea că acesta câștigă 48 lei pe oră, din care își plătește doar contribuțiile la stat! Nu are alte cheltuieli, nu investește, nu riscă! În schimb, un taximetrist are tarif de staționare pe oră de 22,25 RON brut, din care trebuie să plătească contribuții sociale, taxe, impozite, investiție, întreținere mașină – care este 50 % din rata mașinii lunare (un mecanic îți ia la ora de manoperă 150 de Ron), asigurări casco și RCA care costă. Doar RCA – 1900 de Ron pe an, iar casco dublu. Contribuțiile la stat sunt 45 % din salariul brut! Firma care deține autorizația de taxi are nevoie și de profit, pentru a lua un credit bancar și de a investi într-o mașină. Nicio bancă din lume nu oferă credite unor firme care nu au profit! Tariful de staționare, pornire și km la taxi trebuia calculat la 168 de ore lucrate pe lună și nu de specialiștii dumneavoastră, care nu știu cu ce se mănâncă pâinea! Și acum vă întreb domnule Emil Boc:

Taximetriștii nu au dreptul la un salariu decent și contribuții sociale plătite (pensie, spitalizare…)? Aveți impresia că taximetriștii nu ar dori să lucreze cu mașini BMW electrice sau euro 6?

Dacă cereți pretenții, atunci lăsați ca firmele care dețin autorizații de transport să se poată dezvolta!!!!! Nu le impuneți tarife care nu acoperă nici cheltuielile lunare pentru minimul de supraviețuire! Și aici mă refer la un minim banal contract de muncă! Știu că mărirea tarifului ar duce la scăderea clienților, care vor opta pentru mașinile personale și care vor ajunge în centrul Clujului învârtindu-se o oră pentru a găsi un loc de parcare, ceea ce ar duce la isterizarea locuitorilor și reclamă proastă primăriei, care nu poate pune la dispoziție parcările necesare locuitorilor din Cluj Napoca! Ceea ce va duce la o imagine proastă a administrației locale pe care o reprezentați!

Dar pentru acest lucru nu trebuie să jupuiți taximetriștii, pentru ca lumea să nu se urce în capul dumneavoastră pentru lipsa parcărilor! Oamenii nu cunosc jocurile administrației și ce deficite au transportatorii autorizați de taxi! Luptați pentru non-poluare în timp ce ați lăsat corporațiile de transport alternativ să introducă în țară și în municipiu mii de mașini vechi de 15 ani? Cheltuiți bani publici pe autobuze electrice în timp ce alții poluează la greu? Îi puneți pe taximetriști să vă facă transport public ECO la tarif de nici 50 de euro cenți per km brut având în vedere ca o mașină de acest gen trece de 16000, 30000 respectiv 60000 de euro, în timp ce alții folosesc jafuri diesel aduse de afară folosindu-le, culmea pentru același tip de serviciu precum taximetria?

Fiți corecți. Nu uitați! Ați eliberat doar o hârtie numită autorizație, nimic mai mult! Nu este normal și nu aveți nici un drept moral, să vă opuneți prețurilor cerute de transportatorii autorizați de taxi! Toți avem dreptul la un salariu decent și contribuții sociale plătite, spor de noapte și muncă de 8 ore, precum au toți funcționarii publici din primăria pe care o conduceți!

Realitatea este în stradă, nu pe hârtiile acelor specialiști! Eu personal vă invit la o lună de muncă în piața taximetriei, să îmi spuneți ce profit ați făcut în acea lună în care ați lucrat și dacă vă permiteți mașini electrice și toate aberațiile pe care le cereți împreună cu acei specialiști!”.